Duizenden Nederlanders vasten deze maand tussen zonsopgang en zonsondergang: zij eten, drinken en roken dan niet. Het is een belangrijk onderdeel van het Islamitisch geloof. Ook 24Kitchen-chef Mounir doet mee. Hij zegt hierover: “Ik voel me krachtig en sterk tijdens de Ramadan, zowel fysiek als mentaal.” Mounir vertelt met kennis en bevlogenheid over deze belangrijke maand. Hij krijgt elk jaar weer dezelfde vragen, maar vindt dat helemaal niet erg: “kennis verspreiden is ook een belangrijk onderdeel van het geloof.”

Het mooiste van de Ramadan is voor Mounir het samenzijn met familie. Bijna elke nacht ontvangen hij en zijn vrouw visite, met wie ze samen eten en praten, of bezoeken ze vrienden of familie. “Tijdens de maand ramadan stel je echt prioriteiten. Je legt de focus op belangrijke zaken. Je bent meer thuis en omringd door familie en vrienden. Voor mij is dat ontzettend belangrijk. Je kunt het je misschien niet voorstellen, maar ik kijk het hele jaar uit naar deze maand.”

Dit jaar zijn de tijden waarop gevast wordt redelijk lang: ongeveer van half vier in de ochtend tot kwart voor tien ’s avonds. Mounir: “Juist door te vasten, word je je bewust van wat je eet. Vasten is niet alleen onthouding: het is ook reiniging. Het lichaam dwingt je na te denken over wat je eet, anders raakt het overstuur. Dat bewustzijn kun je altijd met je meenemen. Ook voor 24Kitchen probeer ik in mijn recepten uit te gaan van de juiste voedingsstoffen als bouwstenen voor het lichaam.”

Maar wat eet Mounir nu het allerliefst wanneer hij ’s nachts de koelkast opentrekt? “Ik heb altijd één belangrijke regel: ik eet nooit twee keer hetzelfde achter elkaar. Tijdens ramadan is dat echter anders. Elke nacht verbreek ik het vasten met een glas water, een dadel – net als onze profeet – en mijn recept van Harira: kikkererwtensoep. Dit is door de peulvruchten lekker voedzaam en je maag wordt er blij van. Maar nooit te veel!”

Het bewust omgaan met eten is heel belangrijk in de maand ramadan. Elke Nederlander, Islamiet of niet, zou zijn voordeel kunnen halen uit bewustwording. Wil jij hier meer over weten of een vraag stellen aan Mounir? Volg hem dan op Twitter. Wie weet geeft hij daar ook wel tips voor de lekkerste gerechten om het vasten te doorbreken!