Overslaan en naar de inhoud gaan
Registreer in 1 minuut

De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books
24Kitchen homepage
  • Recepten
  • Populair
  • Thema's
    • 1. Airfryer-recepten
    • 2. Makkelijke recepten
    • 3. Lasagne-recepten
    • 4. Spitskool-recepten
    • 5. Traybake-recepten
    • 6. Kip-recepten
24K op TV

Bewaarde recepten

Met een account kan je recepten bewaren bij je favorieten. Log in om bewaarde recepten te bekijken of maak een account aan.

  • Inloggen
  • Account aanmaken

Mijn 24Kitchen

  • Account aanmaken

    Direct profiteren van de voordelen van een account? Meldt je aan in 3 eenvoudige stappen.

    Registreren
  • Inloggen

    Log in om jouw bewaarde recepten en je persoonlijk weekmenu te bekijken.

    Log in

Bewaarde recepten

Met een account kan je recepten bewaren bij je favorieten. Log in om bewaarde recepten te bekijken of maak een account aan.

  • Inloggen
  • Account aanmaken

Mijn 24Kitchen

  • Account aanmaken

    Direct profiteren van de voordelen van een account? Meldt je aan in 3 eenvoudige stappen.

    Registreren
  • Inloggen

    Log in om jouw bewaarde recepten en je persoonlijk weekmenu te bekijken.

    Log in
  1. Home
  2. Populair
  3. Angélique Schmeinck over eten recyclen
oostenrijk banner receptbeeld van © Jannes Drop
oostenrijk banner receptbeeld van © Jannes Drop
De Smaken van Oostenrijk

Angélique Schmeinck over eten recyclen

Nieuws
Angélique Schmeinck over eten recyclen

Angélique Schmeinck was 10 februari te gast bij de lancering van de SIRE campagne tegen voedselverspilling. Het recyclen van voedsel gaat haar aan het hart en ze wil zoveel mogelijk mensen inspireren om zelf ook voedsel te gaan recyclen.

Het belang van eten recyclen
Eten recyclen is voor Angélique Schmeinck heel belangrijk. “In de eerste plaats wil ik niet verspillen, als chef en mens voel ik dat heel erg. Eten is voor mij energie, het gaat om producten die hebben gegroeid en geleefd en waar veel energie in omgaat: van mensen tot vervoer.” Het recyclen van eten is niet alleen beter voor je portemonnee (anders gooi je immers geld weg), het geeft ook veel voldoening als je ergens nog iets lekkers van kan maken. De kunst van het smakelijk maken, noemt Angélique Schmeinck het.

“Met tips en recepten inspireer ik mensen om mij heen en hoop ik dat men wat bewuster omgaat met eten.”

In principe hoef je niks weg te gooien, het is een gewoonte geworden door hoe wij leven. We gaan veel makkelijker naar een winkel om nieuwe producten te kopen, zonder dat we onze voorraad in de koelkast gebruiken. “Al het eten heeft voor mij waarde, een ui met een bups erin ook. Dat klinkt misschien overdreven, maar dat komt omdat ik weet wat ik er als chef mee kan. Het is heel makkelijk om een oude ui weg te gooien, maar als chef denk je op een andere manier. Je ziet een mooie uiensoep voor je met een beetje bouillon (wellicht uit de vriezer), met een stukje geroosterd oud brood, een kontje kaas. Zelfs de schillen van de ui kun je bewaren om extra kleur en smaak aan de bouillon te geven.” Mensen willen vaak wel zo min mogelijk verspillen, maar op een of andere manier lukt het niet. “Ik denk dat het te maken heeft met een soort voorzichtigheid in de keuken: wat past er bij elkaar? Is dat wel lekker? In een van mijn boeken, Smaakvrienden Groenten, zie je wel 180 smaakvrienden van de prei, waarvan je vast een derde wel in huis hebt. Dan maak je in vijf minuten bijvoorbeeld een gerecht van geroerbakte prei, zongedroogde tomaten en tapenade in een omelet of frittata.” We kunnen een voorbeeld nemen aan de Mediterrane keuken, die voelen heel goed aan wat ze kunnen combineren.

“Eten is voor mij energie, het gaat om producten die hebben gegroeid en geleefd en waar veel energie in omgaat: van mensen tot vervoer.”

Restjes?
Restjes of kliekjes zijn veelal de benamingen voor eten wat overblijft. “Waarom zijn het restjes? Het is gewoon waardevol eten, waar je nog iets mee kunt. Ik ben van mening dat we restjes niet moeten zien als restjes, maar als voorraad. Het heeft allemaal te maken met slim koken en slimmer denken: als ik thuis een hele kip klaarmaak, dan gooi ik niks weg. De hele kip wordt gebraden, de borstfilets eet ik met stamppot of een rijstgerecht, de dag erna maak ik met de kippenbouten een salade of stoofpot en van het karkas wat overblijft trek ik bouillon om in te vriezen. De stukjes kip die dan nog over zijn kun je gebruiken als beleg op een sandwich of door een rijstgerecht.”

“Een van mijn favoriete recycle-recepten is piperade. Een heel dankbaar recept, waarvoor je uien, tomaten en paprika lang en zachtjes moet smoren in olijfolie. Je kunt het lang bewaren en het is te combineren met geraspte kaas, kappertjes, olijven, noem het maar op.”

Recycletips
Rijst, brood, aardappels en pasta zijn producten waar het meest van wordt weggegooid. In het kader van slim koken laat Angélique je zien hoe je niks weggooit. Gekookte aardappels kun je de volgende dag gebruiken om een Spaanse aardappeltortilla of een aardappelsoep mee te maken, en twee dagen erna kun je de rest van de aardappels opbakken. “Ik wil altijd nog wat in mijn koelkast hebben liggen en ik kan heel blij worden van een beetje gebakken rijst met een uitje, wat knoflook, kerrie en een spiegeleitje.” Ook van dunne kaaswafeltjes wordt Angélique blij, door kontjes kaas te raspen en te mengen met wat bloem kun je heel snel kaaswafeltjes maken. “Extra leuk is dat mensen normaal gesproken niet weten wat ze hiermee moeten en het kaaswafeltje ziet er meteen heel bijzonder uit.”
 

  • Het recept voor de piperade vind je hier
  • Lees meer over de ontmoeting tussen staatssecretaris Sharon Dijksma en Angélique
  • Bekijk de Food Recycle-recepten van Angélique
Angélique Schmeinck over eten recyclen

Ook interessant

  • Minestronesoep met cavolo nero en truffelsalsa
    Soep kent ontelbaar veel varianten. In dit recept gaan we voor de Italiaanse minestronesoep met truffelsalsa
    voorbereidingstijd 25 min
    average score: 5

    Met een account kan je dit recept beoordelen. Log in of maak een account aan.

    Met een account kan je dit recept bewaren bij je favorieten. Log in of maak een account aan.

  • Mosselen in dragon-kervelboter

    Mosselen bereiden hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. De zelfgemaakte dragon-kervelboter doet het meeste werk en geeft het gerecht een kruidige smaak.

    voorbereidingstijd 30 min
    average score: 5

    Met een account kan je dit recept beoordelen. Log in of maak een account aan.

    • Een recept van Perry de Man
      Perry de Man Brigade
    • Een recept van Jet van Nieuwkerk
      Jet van Nieuwkerk

    Met een account kan je dit recept bewaren bij je favorieten. Log in of maak een account aan.

    Aangeboden door:
    Quooker
  • Turkse maaltijdsoep met lamsschenkel
    Begin de dag goed met deze heerlijke Turkse ontbijtsoep, beter bekend als Beyran. Lekker, gezond en eenvoudig! Karsu deelt haar zalige recept voor een hartverwarmende kom soep. 
    voorbereidingstijd 30 min
    average score: 4,1

    Met een account kan je dit recept beoordelen. Log in of maak een account aan.

    Een recept van Karsu
    KARSU522.jpg

    Met een account kan je dit recept bewaren bij je favorieten. Log in of maak een account aan.

  1. 6x de lekkerste wortelrecepten
  2. 3 onmisbare culinaire steden in Oostenrijk
  3. Culinaire hotspots in Salzburg die je niet mag missen
  4. Hier moet je eten in Graz
  5. 24Kitchen-chefs stelen de show in nieuwe &C-special
  6. Een snufje te veel: waarom we nog steeds te zout eten
  7. Kan Hugo schapenhoeden als een local?
  8. Hugo proeft de Wild Atlantic Way
  9. Hugo ontdekt de Ierse dans
  10. Zo eet je traditionele Ierse bloedworst met een Corkonische twist
  11. Zo leef je authentiek in Dingle
  12. Zo leef je als een echte Dubliner
  13. Verrassing! Douwe Bob en MEAU te zien in special De Brigade
  14. &C x 24Kitchen - tips and tricks
  15. Is kwark gezonder dan yoghurt?
  16. Wat is het verschil tussen döner, kebab en shoarma?
  17. 10 x onweerstaanbare recepten met zeevruchten
  18. Bij deze pop-up haal je een gratis ijsje
  19. Met deze tips is jouw gebakken rijst net zo lekker als uit de toko
  20. Dit zijn de 8 lekkerste gerechten met ananas

Nieuwsbrief

Elke week nieuwe kook- en eetinspiratie in je mailbox?

Ontvang het heerlijke weekmenu, handige kooktips en populair nieuws over de laatste foodtrends.

Show/hide
Als je je inschrijft, ga je akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden en erken je dat je ons Privacybeleid, ons Cookiebeleid en onze VK- en EU-privacyrechten hebt gelezen.
Logo 24Kitchen
  • YouTube (externe link)
  • Tiktok (externe link)
  • Facebook (externe link)
  • Instagram (externe link)
  • Recepten
  • Thema's
  • Populair
  • Contact
  • TV Gids
  • TV Aanbieders

Nu & straks op TV

  1. 01:30 - 02:25
    Jamie & Jimmy's Food Fight Club
    (Nu op tv)
  2. 02:25 - 03:15
    Save with Jamie
    (Nu op tv)
  3. 03:15 - 03:40
    The Street with Dan Hong: Hong Kong
    (Nu op tv)
  4. 03:40 - 04:10
    The Street with Dan Hong: Hong Kong
    (Nu op tv)
  5. 04:10 - 04:35
    Rudolph’s Bakery: De Jonge Bakkers
    (Nu op tv)
  6. 04:35 - 05:00
    Bak met Miljuschka
    (Nu op tv)
  7. 05:00 - 05:30
    Mary Berry: Cook and Share
    (Nu op tv)
  8. 05:30 - 05:40
    Wat Eten We Vandaag?
    (Nu op tv)
  9. 05:40 - 06:00
    De Brigade
    (Nu op tv)
  10. 06:00 - 06:35
    Mary Berry: Cook and Share
    (Nu op tv)
  11. 06:35 - 07:05
    Jamie's Quick & Easy Food
    (Nu op tv)
  12. 07:05 - 07:20
    Wat Eten We Vandaag?
    (Nu op tv)
  13. 07:20 - 07:40
    Dagelijkse Kost
    (Nu op tv)
  14. 07:40 - 07:58
    De Brigade
    (Nu op tv)
  15. 07:58 - 08:03
    Wokking Lekker
    (Nu op tv)
  16. 08:03 - 08:05
    Wokking Lekker
    (Nu op tv)
  17. 08:05 - 08:30
    Mary's Kitchen Crush
    (Nu op tv)
  18. 08:30 - 09:00
    Eveline's Asian Streetfood
    (Nu op tv)
  19. 09:00 - 09:30
    The Street with Dan Hong: Hong Kong
    (Nu op tv)
  20. 09:30 - 10:00
    The Street with Dan Hong: Hong Kong
    (Nu op tv)
  21. 10:00 - 10:30
    Rudolph’s Bakery: De Jonge Bakkers
    (Nu op tv)
  22. 10:30 - 11:00
    Bak met Miljuschka
    (Nu op tv)
  23. 11:00 - 11:55
    Jamie's Super Food
    (Nu op tv)
  24. 11:55 - 12:50
    Jamie & Jimmy's Food Fight Club
    (Nu op tv)
  25. 12:50 - 13:50
    Save with Jamie
    (Nu op tv)
  26. 13:50 - 14:20
    The Street with Dan Hong: Hong Kong
    (Nu op tv)
  27. 14:20 - 14:55
    The Street with Dan Hong: Hong Kong
    (Nu op tv)
  28. 14:55 - 15:25
    Rudolph’s Bakery: De Jonge Bakkers
    (Nu op tv)
  29. 15:25 - 16:00
    Bak met Miljuschka
    (Nu op tv)
  30. 16:00 - 16:45
    Mary Berry: Cook and Share
    (Nu op tv)
  31. 16:45 - 17:00
    Dagelijkse Kost
    (Nu op tv)
  32. 17:00 - 17:23
    De Brigade
    (Nu op tv)
  33. 17:23 - 17:25
    Wokking Lekker
    (Nu op tv)
  34. 17:25 - 17:55
    Mary's Kitchen Crush
    (Nu op tv)
  35. 17:55 - 18:25
    Eveline's Asian Streetfood
    (Nu op tv)
  36. 18:25 - 19:00
    Jamie's Quick & Easy Food
    (Nu op tv)
  37. 19:00 - 19:30
    Macao Gourmet
    (Nu op tv)
  38. 19:30 - 20:05
    Macao Gourmet
    (Nu op tv)
  39. 20:05 - 21:05
    Michel Roux's French Country Cooking 2
    (Nu op tv)
  40. 21:05 - 22:05
    Gordon Ramsay: Uncharted 2
    (Nu op tv)
  41. 22:05 - 23:05
    Ainsley's Fantastic Flavours 2
    (Nu op tv)
  42. 23:05 - 23:25
    De Brigade
    (Nu op tv)
  43. 23:25 - 23:55
    Eveline's Asian Streetfood
    (Nu op tv)
  44. 23:55 - 00:25
    Mary's Kitchen Crush
    (Nu op tv)
  45. 00:25 - 01:25
    Gordon Ramsay: Uncharted 2
    (Nu op tv)
  46. 01:25 - 02:15
    Michel Roux's French Country Cooking 2
    (Nu op tv)
Naar de TV-gids
  • Privacybeleid
  • VK en EU privacyrechten
  • Cookiebeleid
  • Gebruiksvoorwaarden
C