Uitspraken van gerechten en ingrediënten

  • Gnocchi - [Njok-kie] Dit Italiaanse gerecht met zachte aardappelballetjes blijkt vrij ingewikkeld om uit te spreken, want er komen vele verschillende versies voorbij. Njok-kie is de enige juiste uitspraak. Niks meer, niks minder.
  • Chorizo - [Tsjo-rie-zo] Van Italiaanse aardappelballetjes, naar de populaire Spaanse worst. De uitspraak van deze worst verschilt een klein beetje per regio, maar tsjo-rie-zo is toch wel de meest gangbare uitspraak. Niet go-ri-zo dus. 
  • Paella - [Pa-e-ja] Nog een klein lesje Spaans: een dubbele 'll' spreek je hier uit als 'j'. Dus nee, we zeggen niet pa-el-la, maar pa-e-ja!
  • Quinoa - [Kien-wah] Met de nadruk op 'kien'.
  • Hummus - [Hoe-moes, Hum-mus, Goe-moes] Dit is een interessant gevalletje, het verschilt namelijk per land. Goemoes, huumus, hummus hommos: het mag allemaal. Twijfel je? in alle gevallen voldoet kikkererwtenspread ook.
  • Sriracha saus - [sieh-rah-tja] Deze Thaise saus is pittig. Pittig qua smaak en pittig qua uitspraak, want de meningen zijn wat dat betreft nogal verdeeld. Maar met sieh-rah-tja zit je in elk geval goed. 
  • Bruschetta - [Broes-ket-ta] Ook dit Italiaanse gerechtje kent vele uitspraken: van brus-jet-ta tot brus-get-ta... Maar het enige juiste is broes-ket-ta. Niet meer vergeten. 
  • Ceviche - [See-viets-jee] Een heerlijke rauwe vissoep uit Peru. Nog nooit gegeten? Probeer dit recept!
  • Nicoise - [Nie-swaahz] De uitspraak van deze Franse salade (vernoemd naar de stad Nice) klinkt toch wel het beste met een Frans accentje. Blijven oefenen dus.

Zelf ook deze wereldse gerechten op tafel zetten? Klik op onderstaande foto's voor de bijbehorende recepten.