Wat is Chanoeka?

Chanoeka, ook wel het Joodse Lichtfeest genoemd, staat 8 dagen lang in het teken van olie en licht. Het feest is ontstaan na 2 eeuwen bezetting van Israël door de Grieken. Nadat de Grieken een varken offerde (niet-koosjer) in de tempel van Jeruzalem, besloten de Joden terug te vechten. Tijdens de lange en heftige strijd blijkt er niet veel meer van de tempel over te zijn gebleven. Na de periode van opbouw moest de tempel nog gereinigd worden doormiddel van het branden van 8 kaarsen op de menora met pure olie. De olie bleek in eerste instantie genoeg te zijn voor slechts één kaars, maar op de 7 opvolgende dagen kon er steeds weer een nieuwe kaars worden aangestoken. Hierom staat de menora en het licht nog steeds symbool voor Chanoeka.

Kasjroet: spijswetten in het Jodendom

Bij het Jodendom moet het eten in overeenstemming zijn met de kasjroet. Deze spijswetten bepalen of men bepaald eten koosjer is of niet en hoe men hun eten moeten bereiden. Zo zijn er bepaalde regels rondom het slachten van dieren. Ook mogen bepaalde dieren, zoals varkens, garnaal en kreeft, helemaal niet gegeten worden. Daarnaast mogen zuivel en vlees beslist niet met elkaar in aanraking komen. Hierdoor wordt in veel gerechten olie gebruikt plaats van boter. En omdat olie één van de belangrijke symbolen is tijdens Chanoeka, staan er veel gefrituurde gerechten op het menu. Wij hebben een aantal voor je op rijtje gezet.

1. Latkes

Latkes is een tradiotioneel gerecht dat voornamelijk met Chanoeka wordt gegeten. Het zijn een soort aardappelkoekjes gemaakt van geraspte aardappel en ei. Deze worden gebakken in een grote pan met olie.

Latkes

2. Kugel

Kugel is een traditioneel bijgerecht. De ovenschotel wordt niet gemaakt met vaste ingrediënten. De meest standaard versie worden gemaakt met aardappelen of Joodse eiernoedels, maar er bestaan ook zoete varianten.

Kugel

3. Sufganiyot

Sufganiyot zijn een soort gefrituurde donuts die meestal als dessert worden gegeten. Het wordt gemaakt van een beslag met melk, suiker, bloem, gist en eieren. Ze bevatten gelei en worden vaak met poedersuiker bestrooid. 

Sufganiyot

4. Bunuelos

Bunuelos zijn zoete gefrituurde deegballetjes of platte ronde plakken. Je zou ze kunnen vergelijken met donuts maar dan gemaakt van honing en citroen.

bunuelos

5. Blintzes

Blintzes is één van de meest favoriete Chanoeka-recepten. Het gerecht bestaat uit opgerolde crêpes met een vulling van roomkaas en geserveerd met verschillende soorten fruitcompote of jam. 

blintzes

6. Borst

Dit is een traditioneel vleesgerecht. Borst is een gestoofd borststuk van rund en wordt geserveerd met een saus van tomaten ui en wijn waarin het vlees uren lang gestoofd wordt.

borst

7. Rugelach

Dit iconische Joodse koekje is gemaakt van boterdeeg en wordt gevuld met verschillende vullingen. Er wordt gevarieerd met onder andere cacao, marmelade of kweeperen. De koekjes worden vaak geserveerd aan het einde van een Chanoeka-maaltijd.  Maak ze zelf met het Rugelach recept van Yotam Ottolenghi 

Miniatuurvoorbeeld