Bij een lange, zwoele avond buiten hoort natuurlijk een lekker drankje. Of je nu graag frisse en zoete longdrinks, vruchtengranita’s of wijn- en biercocktails drinkt: je maakt ze makkelijker zelf dan je denkt!
6 x verfrissende zomerdrankjes

1. Hugo Prosejito
De Hugo Prosejito komt uit Zuid-Tirol en was het zomerdrankje van 2013. Ook dit jaar is deze wijncocktail smakelijk en je kunt met soorten siroop het drankje een andere smaak geven.
Nodig:
- IJsblokjes
- 3 cl vlierbloesemsiroop
- 6 cl Prosecco
- Partje citroen
- 4 takjes munt
- Scheutje bruiswater
- Extra nodig: wijnglas
Doe eerst de ijsblokjes in het glas, voeg dan de vlierbloesemsiroop toe. Schenk de prosecco erbij en garneer met wat muntblaadjes en een partje citroen. Roer voorzichtig en serveer de Hugo eventueel met een scheutje bruiswater.
Tip: voor een roze variant voeg je 2 cl vlierbloesem en 1 cl rode vruchtensiroop toe.

2. Michelada
Dit Mexicaanse drankje is op basis van bier, tomatensap en pepers, eigenlijk een ‘beer Bloody Mary’. Bijzonder, maar zeker de moeite waard om eens te proberen.
Nodig:
- 250 ml tomatensap
- 2 limoenen
- Mespuntje selderijzout
- 1 tl worcestershiresaus
- 0,5 tl tabasco
- Gedroogde chiliflakes
- 0,5 l (Mexicaans) bier
- Extra nodig: ijsblokjes, cocktailshaker, longdrink glas
Pers de limoenen. Mix alle ingrediënten behalve het bier met ijsblokjes in de shaker. Schenk de glazen halfvol en voeg het bier toe.

3. Gin & Tonic
De Gin en Tonic, wie kent deze iconische drank niet?
Nodig:
- 60 ml gin
- 120 ml tonic
- 1 limoen
- IJsblokjes
- Extra nodig: longdrink glas
Pers de helft van een limoen en snijd de andere helft in dunne schijfjes. Vul het glas met ijsblokjes. Schenk de gin in een glas en voeg daarna de tonic en limoensap toe. Roer goed door met een lepel. Garneer met een limoenschijfje.
Tip: ook lekker met komkommer, rozemarijn, frambozen, citroen en pepers.

4. Vruchtengranita
Granita zit tussen een drankje en sorbetijs in. Je kunt het op twee manieren maken: met een basis van fruitsiroop en veel ijs of stukjes fruit invriezen en met ijsblokjes in de blender fijnmalen.
Nodig:
- 250 g fruit naar keuze (bijvoorbeeld aardbeien, abrikozen, perziken, citroen, rood fruit, sinaasappel)
- 100 g suiker
- 250 ml water
- Extra nodig: blender, ijsblokjes
Breng het fruit, suiker en water aan de kook en laat het op laag vuur voor de helft inkoken. Zeef de siroop en laat afkoelen. Maal ijsblokjes fijn in de blender en verdeel het ijs over glazen. Schenk de siroop voor twee derde bij het ijs. Serveer het drankje met een lepel en garneer met een schijfje of stukje fruit naar keuze.
Tip: je kunt eventueel meer suiker of een ander zoetje (honing, dadels, rozijnen) toevoegen, zorg er wel voor dat je maximaal een derde deel toevoegt.

5. Yoghurtsmoothie
Een yoghurtdrankje is verrassend lekker, het is bijna een soort milkshake. Voeg kruiden en fruit naar keuze toe voor extra smaak (en kleur!)
Nodig:
- IJsblokjes
- 3 takjes munt
- 150 ml yoghurt
- 50 g blauwe bessen
- 1 limoen
- Snufje korianderpoeder
- Extra nodig: blender
Maal de ijsblokjes grof. Pers de limoen en mix het sap met de blaadjes munt, blauwe bessen, yoghurt en koriander en ijsblokjes tot een schuimige puree. Bewaar enkele blaadjes munt voor garnering.
Tip: zeef de puree voor een dunner drankje.

6. Limoncello 'Fiorito' Spritz
Deze friszure wijncocktail met een gelige kleur is zeker een aanrader. Je kunt de cocktail naar wens sterker of minder sterk maken.
Nodig:
- 1 citroen
- IJsblokjes
- Prosecco
- Limoncello
- Bruiswater
- 1 takje munt
- Extra nodig: wijnglas
Doe eerst de ijsblokjes in het glas en voeg dan de limoncello toe. Schenk het bruiswater en de prosecco erbij en garneer met wat muntblaadjes en een partje citroen. Roer voorzichtig en serveer gelijk.

Ook interessant
- 7x snelle courgette-recepten
- Gaspitten schoonmaken was nog nooit zo makkelijk
- BBQ-recepten die je nog niet eerder hebt gezien
- 7x lekker snelle gerechten voor op je weekmenu
- Etentje op de planning? 6x recept-tips
- 3x culinaire recepten uit het Waddengebied
- Hoe open je een oester?
- Nazomer! 5 zonnige vakantie-gerechten
- Zo geef je eten extra smaak met kruiden (uit eigen tuin)
- Kerstmenu 2024: 10 x favoriete (bij)gerechten met aardappel
- Dit zijn 15 salades waar je je nooit voor hoeft te schamen
- Miljuschka's culinaire hotspots
- Donald Duck's Pannenkoekenrecepten
- Deze snacks passen perfect bij kombucha
- Zo maak je zoete-aardappelfriet extra knapperig
- Omelet maken: zo doe je dat
- Tip! 4x originele multicooker-recepten
- Hoe kook ik een ei? Tips en kooktijden
- 4x comfort food uit de multicooker
- Hoe bak je een zalm?