Hugo Prosejito

De Hugo Prosejito komt uit Zuid-Tirol en was het zomerdrankje van 2013. Ook dit jaar is deze wijncocktail smakelijk en je kunt met soorten siroop het drankje een andere smaak geven.

Nodig: IJsblokjes, 3 cl vlierbloesemsiroop, 6 cl Prosecco, partje citroen, 4 takjes munt, scheutje bruiswater. Extra nodig: wijnglas.

Doe eerst de ijsblokjes in het glas, voeg dan de vlierbloesemsiroop toe. Schenk de prosecco erbij en garneer met wat muntblaadjes en een partje citroen. Roer voorzichtig en serveer de Hugo eventueel met een scheutje bruiswater.

Tip: voor een roze variant voeg je 2 cl vlierbloesem en 1 cl rode vruchtensiroop toe.

Miniatuurvoorbeeld

Michelada

Dit Mexicaanse drankje is op basis van bier, tomatensap en pepers, eigenlijk een ‘beer Bloody Mary’. Bijzonder, maar zeker de moeite waard om eens te proberen.

Nodig: 250 ml tomatensap, 2 limoenen, mespuntje selderijzout, 1 tl worcestershiresaus, 0,5 tl tabasco, gedroogde chiliflakes, 0,5 l (Mexicaans) bier. Extra nodig: ijsblokjes, cocktailshaker, longdrink glas.

Pers de limoenen. Mix alle ingrediënten behalve het bier met ijsblokjes in de shaker. Schenk de glazen halfvol en voeg het bier toe.

Miniatuurvoorbeeld

Gin & Tonic

De Gin en Tonic, wie kent deze iconische drank niet?

Nodig: 60 ml gin, 120 ml tonic, 1 limoen, ijsblokjes. Extra nodig: longdrink glas.

Pers de helft van een limoen en snijd de andere helft in dunne schijfjes. Vul het glas met ijsblokjes. Schenk de gin in een glas en voeg daarna de tonic en limoensap toe. Roer goed door met een lepel. Garneer met een limoenschijfje.

Tip: ook lekker met komkommer, rozemarijn, frambozen, citroen en pepers.

Miniatuurvoorbeeld

Vruchtengranita

Granita zit tussen een drankje en sorbetijs in. Je kunt het op twee manieren maken: met een basis van fruitsiroop en veel ijs of stukjes fruit invriezen en met ijsblokjes in de blender fijnmalen.

Nodig: 250 g fruit naar keuze (bijvoorbeeld aardbeien, abrikozen, perziken, citroen, rood fruit, sinaasappel), 100 g suiker, 250 ml water. Extra nodig: blender, ijsblokjes.

Breng het fruit, suiker en water aan de kook en laat het op laag vuur voor de helft inkoken. Zeef de siroop en laat afkoelen. Maal ijsblokjes fijn in de blender en verdeel het ijs over glazen. Schenk de siroop voor twee derde bij het ijs. Serveer het drankje met een lepel en garneer met een schijfje of stukje fruit naar keuze.

Tip: je kunt eventueel meer suiker of een ander zoetje (honing, dadels, rozijnen) toevoegen, zorg er wel voor dat je maximaal een derde deel toevoegt.

Miniatuurvoorbeeld

Yoghurtsmoothie

Een yoghurtdrankje is verrassend lekker, het is bijna een soort milkshake. Voeg kruiden en fruit naar keuze toe voor extra smaak (en kleur!)

Nodig: ijsblokjes, 3 takjes munt, 150 ml yoghurt, 50 g blauwe bessen, 1 limoen, snufje korianderpoeder. Extra nodig:
blender.

Maal de ijsblokjes grof. Pers de limoen en mix het sap met de blaadjes munt, blauwe bessen, yoghurt en koriander en ijsblokjes tot een schuimige puree. Bewaar enkele blaadjes munt voor garnering.

Tip: zeef de puree voor een dunner drankje.

Miniatuurvoorbeeld

Limoncello 'Fiorito' Spritz

Deze friszure wijncocktail met een gelige kleur is zeker een aanrader. Je kunt de cocktail naar wens sterker of minder sterk maken.

Nodig: 1 citroen, ijsblokjes, prosecco, limoncello, bruiswater, 1 takje munt. Extra nodig: wijnglas.

Doe eerst de ijsblokjes in het glas en voeg dan de limoncello toe. Schenk het bruiswater en de prosecco erbij en garneer met wat muntblaadjes en een partje citroen. Roer voorzichtig en serveer gelijk. 

Miniatuurvoorbeeld