Brood wordt oudbakken doordat het zetmeel water loslaat. Dit proces versnelt bij lage temperaturen van de -5 tot 5 graden celcius. Het is daarom belangrijk om brood nooit in de koelkast te leggen. De vriezer is geen probleem. Vuistregel: het zal er net zo vers uitkomen als dat je het erin hebt gestopt. Wel zal brood ook in de vriezer uiteindelijk gaan uitdrogen, dit proces start meestal na twee weken. Laat het brood bij voorkeur ontdooien bij kamertemperatuur. En vergeet niet 'm gesneden in de vriezer te stoppen. Een bevroren brood snijden = geheid een mes in je vingers.

Een brood kun je ongeveer een week buiten de vriezer bewaren, al begint de smaak na 2 dagen al te veranderen. Overigens verandert dit niets aan de voedingswaarde. Gooi je brood ook vooral niet weg wanneer het taai begin te worden je kunt er namelijk nog veel heerlijk eten mee maken als tosti's, wentelteefjescroutons, ontbijtmuffins of door het te roosteren in de broodrooster. 

1. Broodkeuze

Zoals we hierboven vertelden heeft de smaakverandering van brood te maken met het verlies van water. Dit betekent dat een vochtig, compact roggebrood, langer haar smaak bewaart dan een langwerpig stokbrood. Let hier dus op bij de bakker.

2. Bewaarplek

Bewaar je brood op een donkere plek, afgesloten van de buitenlucht maar met genoeg ruimte om te ademen. De voorkeur ligt bij een schone broodtrommel zonder kruimels of condens. Wil je het echt professioneel aanpakken? Rol je brood dan nog in een theedoek. Wat ons op het volgende punt brengt...

3. Harde of zachte korst

Geen broodtrommel bij de hand? Geen probleem. Een brood met zachte korst kan het beste in de plastic zak blijven zitten waar het in geleverd wordt (goed afsluiten!). Een brood met harde korst gedijt het beste in een papieren zak. 

4. Oppepper

Mocht je brood nu toch onverhoopt oudbakken zijn geworden kun je hem nog een tweede leven inblazen. Maak de korst licht-vochtig met wat druppels water en leg kort in de oven. Dit geeft een 'oppepper'. Deze truc werkt bij brood met een harde korst, afbakbroodjes of stokbrood.