Lente-ui

Lente-ui koop je in bosjes, terwijl je voor een recept vaak maar 2 of 3 stengels nodig hebt. Houd je lente-ui vers en snijd ruim 2 cm van de witte kant af. Zet het witte stuk met de wortel naar beneden rechtop in een glaasje water en na circa 10 dagen is het lente-uitje al flink gegroeid. Je kunt de lente-ui nu overpotten in een pot met aarde of in de volle grond.

bosuien

Bleekselderij

Bleekselderij koop je vrijwel altijd als een stronk of bos. Als je het onderste stuk van de bleekselderij in zijn geheel eraf snijdt, heeft het de vorm van een soort roos. De roos van bleekselderij leg je in een schaaltje met lauw water. Ververs het water om de paar dagen. Binnen ongeveer een week tijd zie je de gele blaadjes in de kern groener en groter worden. Na circa zeven dagen kun je het stukje wortel in een bakje met potgrond planten op een lichte plek, niet in de volle zon. Na circa twee weken heb je als het goed is al een flinke plant.

Miniatuurvoorbeeld

Sla

Snijd de onderkant waar de sla bij elkaar wordt gehouden af en zet in een bak met een laagje water. Ververs om de paar dagen het water en verplaats de krop binnen een paar weken naar een pot met grond of in de volle grond.

sla

Kruiden

Gekochte kruidenplantjes zoals basilicum, munt, koriander en peterselie zijn lastig om opnieuw te laten groeien, maar met de juiste aandacht lukt het je wel. Je kunt zelf stekjes maken van kruidenplantjes, knip hiervoor de bovenste 2 cm van het verse plantje af en haal alle blaadjes (op de bovenste twee na) eraf. Zet het uiteinde van dit stekje onder water en wacht tot het ontspruit. Als de wortels dik genoeg zijn, zet je het plantje in de grond of in een pot en binnen een paar weken heb je een volledig kruidenplantje.

Gebruik je een deel van je kruidenplantje? Pluk dan nooit alleen de blaadjes, maar knip ze met steel en al circa 1 cm boven de aarde af. Voor alle kruidenplantjes geldt: geef ze veel zonlicht en genoeg water en check om de dag of de grond nog vochtig genoeg is.

kruiden ritsen

Champignons (en andere eetbare paddenstoelen)

Een champignon is al genoeg om een champignonfamilie te kweken. Snijd het steeltje van een champignon en plant in circa twee cm natte grond. Zet de pot op een donkere plek en binnen een paar weken groeien de paddenstoelen boven de grond uit. Je kunt de aarde mengen met gebruikt koffiedik, hierdoor kunnen je paddenstoelen extra goed groeien en bespaar je weer wat afval.

Miniatuurvoorbeeld

Knoflook (+ knoflookbieslook)

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: een ontkiemde knoflookteen. Dit is het begin van een knoflookplant! Je kunt het beste verse knoflook of roze knoflook gebruiken. Haal de tenen uit elkaar, uit elke teen groeit een nieuwe plant.

Voor knoflookbieslook doe je de teentjes met de uiteindes onder water in een glas of potje en voor een knoflookplant duw je de teentjes in de volle grond op een zonnige plek (met het ontkiemde deel naar boven). Ververs het water voor de knoflookbieslook om de paar dagen. Als het look circa 5 cm is, kun je al oogsten. Hetzelfde groen ontstaat binnen enkele weken bij de tenen in de grond. Zodra het knoflookbieslook boven de grond gelig wordt en afsterft (enkele maanden na het planten), zijn de bollen rijp voor de oogst. Zorg ervoor dat je de grond goed vochtig houdt.

Let op: als je het knoflookbieslook oogst bij de teentjes in het water, onttrekt het de smaak uit de knoflookteen. Die kun je dus niet meer gebruiken.

Miniatuur

Tomaten

Gebruik de zaadjes in tomaten om tomatenplantjes te groeien. Was een paar zaadjes en laat ze op een keukenpapiertje drogen. Stop de droge zaadjes in een pot met grond en laat ze binnen groeien tot de plantjes een paar centimeter boven de grond uitkomen. Verplaats de tomaten dan naar buiten in de zon. Geef de tomatenplanten een paar keer per week water.

Miniatuurvoorbeeld

Uien

Uien heb je vaak genoeg in huis en het opnieuw laten groeien is zo makkelijk, dat je jezelf afvraagt waarom je dat nog niet eerder hebt geprobeerd. Snijd de achterkant van de ui en laat een paar dagen drogen. Plant de ui daarna in een pot met natte potgrond en zet op een donkere plek. Houd de grond vochtig en de plant groeit bijna als vanzelf door. Je kunt ook de hele ui met de wortels in een bakje water zetten, zodat het plantje uitloopt. De groene stengels kun je afknippen of snijden en net als lente-ui gebruiken.

Miniatuurvoorbeeld

Gember

Bewaar je gemberwortel tot er groene stipjes op de buitenkant verschijnen, snijd de wortel vervolgens in stukken en plant onder een laagje grond in een pot. Dek de pot af met plasticfolie en binnen een paar weken ontstaan er kleine plantjes. Na een aantal maanden zijn de wortels groot genoeg om te oogsten. Bewaar de stukjes gember die je over hebt weer tot er groene stipjes ontstaan en herhaal heel het proces. Zo heb je altijd verse gember tot je beschikking.

Miniatuurvoorbeeld

Avocado

Uit de pit van een avocado kun je een avocadoboom laten groeien. Het duurt wel een flinke tijd voor de boom vruchten gaat dragen, en soms komen er helemaal geen vruchten, reken gerust op 3, 4 en soms zelfs 10 jaar.

Je begint met het schoonmaken van de pit: laat de pit een paar minuten weken in water, maar was zeker niet de beschermende bruine laag eraf. Steek drie of vier tandenstokers in de pit en leg de avocadopit op een glas water, zorg ervoor dat de helft van de pit onderstaat. Zet het glas in het licht, maar niet in direct zonlicht en vervang het water om de vijf dagen. Binnen twee tot acht weken groeien er wortels uit de pit en ontkiemt de stengel. Als de plant zo’n 15 cm hoog is, kun je de plant terugsnoeien tot de stam van circa 8 cm. Zo stimuleer je nieuwe takken en bladeren. Bij 15 cm kun je de plant overpotten in een pot van circa 25 cm. Zorg ervoor dat de helft van de pot boven de grond uitsteekt. De avocadoplant houdt van een vochtige grond, geef de plant ongeveer om de dag water. Snoei de stengel weer af als de plant 30 cm hoog is en blijf de plant genoeg water geven.

Miniatuur

Venkel

Snijd ongeveer 4 cm van de onderkant van de venkel af en behandel dit op dezelfde manier als de onderkant van de bleekselderij. Zet het glaasje met de onderkant van de venkel op een lichte plek, maar niet in de volle zon. Als de venkel nieuwe wortels heeft gevormd, kun je het overpotten.

venkel

Courgette (+ courgettebloemen)

De pitjes van de courgette zijn zaden. Eind april, begin mei kun je de zaadjes het beste planten. Plant de courgettepitjes eind april, zodat je met een zonnig voorjaar al in de zomer kunt genieten van courgettes.

De courgette begint als een kleine stengel met twee blaadjes. De plant groeit verder en er vormen bloemen: vrouwelijke en mannelijke bloemen. De vrouwelijke bloemen zorgen ervoor dat de courgette kan groeien. De bloemen verwelken en daaruit groeit een courgette. De bloemen zijn trouwens ook eetbaar: pluk ze in de ochtenduren voordat de groei van courgettes zichtbaar is en verwijder de stamper of meeldraden voor gebruik.

courgettesoep moestuin

Citroengras

Net als bleekselderij kun je uit de uiteindes van een stengel citroengras nieuw citroengras laten groeien. Zet de uiteindes onder een laagje water tot er wortels groeien. Vervang eventueel om de paar dagen het water. Zet de uiteindes in een laagje potgrond en oogst stukjes citroengras als je het nodig hebt.

citroengras

Zoete aardappels

Zoete aardappels zijn lang houdbaar, maar een enkele zoete aardappel kun je ontkiemen, zodat er allerlei zoete aardappelplantjes uit groeien die je vervolgens in een pot met grond plant. Net als met de avocadopit, prik je satéprikkers in de zoete aardappel. Snijd de zoete aardappel in de breedte doormidden en lag de gesneden helft half onder water in een glas of pot. Zet de pot op een warme, vochtige plek en binnen een paar weken zal de aardappel begroeid zijn met kleine plantjes. Verwijder de plantjes voorzichtig en plant de mini-plantjes in een pot met aarde. Dan geef je de plant in de eerste week iedere dag water en de weken daarna geef je elke week een dag minder water.

 

Miniatuurvoorbeeld

Prei

Het groeien van prei werkt volgens hetzelfde principe als de lente-ui. Snijd de uiteindes van de prei ruim af en zet ze rechtop in een glaasje water. Pot de prei over in een pot met aarde en binnen een paar weken heb je een nieuwe prei.

Miniatuur