Kooktips

Hoe weet je wat je eet?

De afgelopen weken was er veel in het nieuws over de voedingsmiddelenindustrie. De verschillende schandalen over bijvoorbeeld paardenvlees, eieren en vis zullen je niet zijn ontgaan. Naar verwachting is dit slechts het topje van de ijsberg en zullen vele onthullingen over de industrie volgen.

Eten is namelijk een industrie. We leven in een tijd waarin grote tot enorme bedrijven het voor het zeggen hebben als het gaat om onze voeding. Pakjes en zakjes komen uit fabrieken, maar ook de voeding die Moeder Natuur voor ons heeft bedacht, wordt over het algemeen op grote schaal geproduceerd. En dat moet ook, want er is vraag naar vanuit de consument.

Consument en producent: ze zijn als kip en ei. Wie was er eerst? Zolang er vraag is naar goedkope massaproducten, zullen deze in de schappen belanden. Zolang wij niet bereid zijn een eerlijke prijs te betalen voor onze boodschappen, blijven producenten onder druk staan om snel, veel en goedkoop te produceren, soms ten koste van de kwaliteit.

24Kitchen is ontstaan vanuit de gedachte dat iedereen recht heeft op betrouwbare voorlichting over eten. Door te laten zien hoe je smakelijke, gezonde, klassieke, bijzondere, indrukwekkende of juist hele makkelijke gerechten zelf thuis kunt bereiden en door informatie te geven over voeding, willen wij dat iedereen zich op het gemak voelt in de keuken en zelf aan de slag gaat met een bewust voedingspatroon.

Daarbij hoort ook het bewust omgaan met producten. Wij moeten eisen dat producenten eerlijk zijn over hun handelswaar: op etiketten zouden nooit leugens mogen voorkomen. De shockerende onthullingen van afgelopen weken zullen moeten zorgen voor blijvende oplossingen, bijvoorbeeld in de vorm van controles, zodat dit niet meer kan gebeuren. In de tussentijd kun je als consument bijdragen door te kiezen voor eerlijke producten voor een eerlijke prijs. Zorg dat je weet wat je eet, zodat je niet voor de gek gehouden kunt worden.