De basis van koken

Verse of gedroogde knoflook?

Maar weinigen in Nederland kennen verse knoflook en dat is heel raar, want er wordt hier wel degelijk knoflook gekweekt. Gewoon in Noord-Holland. Bijna al die lekkere verse knoflook wordt geëxporteerd. Wij zijn namelijk gewend gedroogde knoflook te gebruiken en dat halen we dan weer uit China. Ook deze Chinese knoflook was ooit vers, maar als het op onze snijplank belandt is het vaak bijna 2 jaar oud.

Groene steel
Gelukkig is verse knoflook op steeds meer plekken te krijgen. Kijk bijvoorbeeld eens op de markt of bij de groenteboer. Je herkent het aan de groene steel die aan de bol zit (een soort uit de kluiten gewassen lente-ui). De smaak van verse knoflook is wat milder dan die van gedroogde en dit proef je vooral als je de knoflook rauw in een gerecht verwerkt. Je gaat er ook minder door uit je mond ruiken.

Zelf kweken?
Verse knoflook is wat duurder dan gedroogde. Fijn dus, dat je het gewoon zelf kunt kweken. Heb je wel eens gezien dat er een knoflookteen in je keukenkastje begon te ontkiemen? Dit is het begin van een knoflookplant. Kijk in ons magazine voor een handleiding voor het kweken van knoflook.