De basis van koken

Meer dan boerenkool en spruitjes

Al jaren is Nederland een van de grootste producenten en exporteurs van groente ter wereld. Meer dan de helft van alle groente die we produceren wordt geëxporteerd, over de hele wereld worden onze Hollandse producten gegeten. Nederlandse tuinbouwers produceren de meeste uien van heel Europa en zijn dankzij de glastuinbouw ook al jaren een van de grootste tomaten- en paprikaproducenten. Zo krijg je bij de term ‘Hollandse groente’ toch een ander beeld dan boerenkool en spruitjes... Ben je benieuwd hoeveel kilo dat dan precies is en wat we nog meer zoal verbouwen op onze akkers en in de kassen? In deze tabel zie je de cijfers van vorig jaar (in kilo’s x 1 miljoen).

Uien 1310
Tomaten 855
Winterpeen 430
Komkommers 400
Paprika's 325
Champignons 323
Spruitjes 56
Courgettes 16
Boerenkool 14
Overige groente 1043
Totaal 4772

Bron: LEI Wageningen UR