De basis van koken

Kaneel bij zwangerschap

Ik heb wel eens gehoord dat je geen kaneel mag als je zwanger bent. Klopt dat?

Kaneel bevat van nature coumarine, een stof die mogelijk schadelijk is voor de gezondheid. Uit studies blijkt dat een zuivere coumarine bij ratten en muizen tumoren kan veroorzaken in de lever, nieren en de longen. In het menselijk lichaam wordt coumarine slechts voor een zeer klein deel omgezet in die giftige stof. Waarschijnlijk kan het lichaam deze hoeveelheid verwijderen.

Geneesmiddelen met afgeleide stoffen met coumarine (doorgaans anti-stollingsmiddelen) kunnen schadelijk zijn voor ongeboren baby’s. Coumarine in kaneel heeft deze werking echter in veel mindere mate. Het is vrijwel onmogelijk via eten zodanig veel coumarine binnen te krijgen dat het schadelijk is voor de ongeboren baby. Normaal kaneelgebruik, tot gemiddeld 2 milligram coumarine per dag, zal dan ook geen nadelige effecten hebben.

Voorbeelden van 2 milligram coumarine in producten:

  • 4 speculaasjes of kaneelbiscuitjes
  • 1 stroopwafel
  • 25 gram pepernoten of kruidnoten
  • 3 plakjes ontbijtkoek
  • een kwart tot een half stuk appeltaart