De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

vlaams stoofvlees met frieten

Er gaat niets boven een runderstoofpot met bier! Heerlijk in combinatie met Vlaamse frieten en een frisse salade. Probeer het zelf met dit eenvoudige recept voor een Belgische stoofpot.

180 min voorbereidingstijd
15 min kooktijd
Belgisch stoofvlees

Een recept van

Hugo Kennis

Miniatuurvoorbeeld

"Stoofvlees is helemaal niet zo lastig om te maken zoals veel mensen denken. In combinatie met frieten en een frisse salade heb je een prachtige maaltijd op tafel staan."

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 160 ºC.
  2. Pel en snipper de ui. Pel en snijd de knoflook.
  3. Snijd het vlees in kleine stukjes, bestrooi met zout, peper en bloem.
  4. Verhit de boter in een pan en bak het vlees. Voeg de uien en knoflook toe en bak circa 2 minuten. Voeg de laurier, tijm, bouillonblokje, kruidnagels en 0,5 theelepel geraspte nootmuskaat toe en blus af met bier.
  5. Laat het gerecht circa 2,5 uur zachtjes stoven in de oven.
  6. Verwarm de frituur voor op 160 ºC.
  7. Snijd de aardappels tot mooie dikke frieten en bak deze circa 5 minuten voor.
  8. Bak ze als het vlees gaar is af op 180 ºC tot ze goudbruin zijn.
  9. Serveer het stoofvlees samen met de frieten.

Welk bier gebruik je voor stoofvlees?

Voor een klassiek Vlaams stoofpotje gebruik je een lekker biertje, het liefst donker. Het bier gebruik je om het vlees zacht én mals te stoven. Kies bij voorkeur een donker biertje of trappistenbier zoals Westmalle of Rochefort. Kies geen bitter bier als je geen fan bent van een bittertje. Welk bier je gebruikt voor stoofvlees hangt af van wat jij lekker vindt. De smaak van het bier bepaalt tenslotte hoe je stoofpot zal proeven. 

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

4 reacties

Wat lijkt me dit een lekker recept, maar ik heb een vraagje...
Laat het gerecht circa 2,5 uur zachtjes stoven in de oven.
is dit met of zonder deksel?
Danielle Bosch
16-04-2024
Hi!

Dat mag met de deksel erop. Anders droogt het te veel in.

Groeten,
Team-24Kitchen
24 kitchen
17-04-2024
top heel erg bedankt :)
Danielle Bosch
17-04-2024
Het recept is natuurlijk prima. Ik heb één kleine aanvulling. Als je echt lekkere frieten wil bereiden, neem dan de goede aardappelen daarvoor (bijv. binten of frites aardappelen) en dan zou ik het volgende doen: frieten snijden en goed (!) drogen en op 150 ºC voorbakken maar niet echt bruin laten kleuren , en de aardappelen na het voorbakken echt helemaal af laten koelen. Dát is voor een goede friet ècht belangrijk. Pas als de frieten helemaal (!) afgekoeld zijn op 180 ºC afbakken. Dan pas krijg je die echt lekkere en knapperige frieten.
Loek Van Kersbergen
18-04-2024

Ook lekker