Ze worden weleens de 'lekkerste paddenstoelen' ter wereld genoemd. Want inderdaad, truffels zijn eigenlijk gewoon paddenstoelen met een complexe smaak. Ze bestaan er in twee soorten: de zwarte en witte truffel. De witte truffel is moeilijker te vinden, heeft een complexere smaak en is daarom kostbaarder.
Beiden zijn verkrijgbaar tussen november en januari, dan zijn ze vers en het lekkerst. Het is dus een echt winterproduct, dat veel tijdens de feestdagen wordt gegeten. Truffels groeien onder de grond, en worden opgespoord door speciale 'truffelhonden' in bepaalde streken in Frankrijk en Italië.
Smaak
De truffel heeft een complexe smaak, aardse smaak die vrijkomt wanneer je de truffel warm over een gerecht schaaft. Verse truffels zijn enkel te koop in speciaalzaken tijdens het truffelseizoen. Wil je truffel proberen maar niet zo diep in de buidel tasten? Koop dan truffelolie, -tapenade of puree. Let wel goed op het etiket of er daadwerkelijk truffel inzit.
Wil jij tijdens de feestdagen koken met truffel? Wij hebben een aantal recepten opgelijnd waarin truffel is verwerkt: