Ze worden weleens de 'lekkerste paddenstoelen' ter wereld genoemd. Want inderdaad, truffels zijn eigenlijk gewoon paddenstoelen met een complexe smaak. Ze bestaan er in twee soorten: de zwarte en witte truffel. De witte truffel is moeilijker te vinden, heeft een complexere smaak en is daarom kostbaarder. 

Beiden zijn verkrijgbaar tussen november en januari, dan zijn ze vers en het lekkerst. Het is dus een echt winterproduct, dat veel tijdens de feestdagen wordt gegeten. Truffels groeien onder de grond, en worden opgespoord door speciale 'truffelhonden' in bepaalde streken in Frankrijk en Italië.

Smaak

De truffel heeft een complexe smaak, aardse smaak die vrijkomt wanneer je de truffel warm over een gerecht schaaft. Verse truffels zijn enkel te koop in speciaalzaken tijdens het truffelseizoen. Wil je truffel proberen maar niet zo diep in de buidel tasten? Koop dan truffelolie, -tapenade of puree. Let wel goed op het etiket of er daadwerkelijk truffel inzit. 

Wil jij tijdens de feestdagen koken met truffel? Wij hebben een aantal recepten opgelijnd waarin truffel is verwerkt:

Baconwafels met truffelei

Maak jij geen kerstdiner, maar een kerstbrunch? Deze eggs florentine met truffel en baconwafels zijn een heerlijke optie. 

Miniatuur

Carpaccio met dragon-truffelmayonaise

Carpaccio doet het a-ltijd goed als voorgerecht. De dragon-truffelmayonaise maakt er een luxe kerstgerecht van. 

 

Miniatuur

Pasta met verse truffel

De klassieker! Schaaf verse truffel over de warme pasta voor een luxe finish. 

 

Miniatuur

Stoofpot met truffel-aardappelpuree

Zelf oer-Hollandse aardappelpuree gaat de hoofdrol spelen door de toevoeging van truffel. 

Miniatuur

Gnocchi met truffelsaus

Truffelmayonaise, truffel-aardappelpuree en nu: truffelsaus! Geef gnocchi een kerstig jasje. 

Miniatuur

Truffelrisotto met prosecco

Twee van onze favoriete Italiaanse ingrediënten in één gerecht: truffel en prosecco. Voor een luxe date. 

Miniatuur

Makreel-truffelrillettes

Een luxe amuse bij het kerstdiner? Maak deze simpele makreel-truffelrillettes met zeewier. 

Miniatuur