De naam verklapt het misschien al een beetje... Deze Urker dikkoek is lekker vullend. Een heerlijk streekgerecht met rozijnen en spek, afgetopt met een warme, zoete custard-saus.

Rudolph van Veen

Ingredienten

1
Porties

Dikkoek

  • 250 g rozijnen
  • 300 ml lauwe melk
  • 4 eieren
  • 500 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 snufje zout
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 150 g vet spek (plakjes)

Saus

  • 60 g custard
  • 750 ml melk
  • 50 g roomboter
  • schenkstroop

Extra nodig

  • tulbandvorm

Bereidingswijze

Totale tijd: 1 uur en 50 minuten

Dikkoek

Stap 1:
Verwarm de oven voor op 150 °C. Wel de rozijnen circa 20 minuten in lauw water.

Stap 2:
Meng in een kom de melk, eieren, meel, zout en de vanillesuiker tot een egaal beslag. Voeg de gewelde rozijnen toe.

Stap 3:
Beboter de tulbandvorm en bekleed deze met de plakjes spek. Schenk het beslag in de vorm en bak in circa 90 minuten goudbruin en gaar.

Saus
Meng de custard met een scheutje melk. Breng de rest van de melk aan de kook en voeg de custard toe. Roer totdat de saus dikker is geworden en meng de boter erdoor. Breng de saus op smaak met stroop.

Ontdek hier alle andere recepten uit Rudolph's Bakery: De Bakfiets

Geef je waardering

54
Urker Dikkoek
Urker Dikkoek (verticaal)