Tonijn staat ook wel bekend als de biefstuk van de zee. Tonijn is heerlijk mals, als je het goed bereidt. Daarom is dit recept van tonijnrolletjes in pittige roomsaus perfect voor jouw kerstdiner.

Rudolph van Veen

Ingredienten

4
Personen

Pittige roomsaus

  • 1 el arachideolie
  • 1 sjalot
  • 4 cm gember
  • 1 glas witte wijn
  • 1 limoen
  • 100 ml slagroom
  • 6 el sojasaus
  • 3 el zoete chilisaus
  • 100 g boter
  • 1/2 el wasabipasta

Tonijnrolletjes

  • 4 el gekookte sushirijst
  • 1 pakje tempurabeslag
  • 2 norivellen
  • 30 g rucola
  • 300 g verse tonijn
  • panko of paneermeel om te paneren
  • olie om te frituren
  • zwart sesamzaad om te garneren

Extra nodig

  • bamboe-sushimatje of plasticfolie
  • grof zeezout

Bereidingswijze

Totale tijd: 45 minuten

Stap 1: Pittige roomsaus 
Snipper de sjalot en snijd de gember fijn. Verhit de olie in een pan en bak de sjalot en de gember circa 2 minuten. Blus af met witte wijn en het sap van de limoen en laat het geheel tot ongeveer 1/3 inkoken. Giet de slagroom erbij en laat dit tot ongeveer de helft inkoken.  
Giet de saus door een fijne zeef, zodat de gember en sjalot worden verwijderd. Zet de pan terug op het vuur en voeg de sojasaus, chilisaus en de boter toe. Roer de boter door de saus totdat deze helemaal is gesmolten. Meng vlak voor het serveren de wasabipasta erdoorheen.  

Tip van Rudolph: Zorg ervoor dat het vuur laag staat en dat de saus onder het kookpunt blijft. Als je de saus per ongeluk toch laat koken, kan de boter gaan schiften. Giet er dan een scheutje koude slagroom bij en roer intensief met een garde tot de schift is verdwenen. 

Stap 2: Tonijnrolletjes 
Kook de sushirijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Maak het tempurabeslag volgens de aanwijzingen op de verpakking. 

Leg een norivel op een bamboematje of een stukje plasticfolie en beleg voor 2/3 met de rucola. Snijd de tonijn in 2 lange repen (net zolang als het norivel) en leg één reep aan de onderzijde op de rucola.  

Leg aan de bovenzijde van het vel, boven de rucola, een reepje gekookte sushirijst. Dit zorgt ervoor dat de rol goed blijft plakken. Rol de nori vanaf de tonijnkant op en druk stevig aan. Verwijder vervolgens het bamboe matje of aluminiumfolie. Maak de tweede rol op dezelfde manier. 

Haal de rollen door het tempurabeslag en rol ze vervolgens door de panko of het paneermeel. Frituur de rollen circa 1 minuut in olie van 180 °C, zodat de buitenkant mooi goudgeel en knapperig wordt en de tonijn van binnen nog rauw is.  

Snijd de rollen in plakjes en serveer in de pittige roomsaus. Garneer met sesamzaad. 

TIP Van Rudolph: In plaats van met tonijn kun je dit gerecht ook met verse zalmfilets maken. 

Wil je de rest van de recepten van 24Kitchen Feestdagen met Rudolph zien? Check snel dit handige overzicht > BEKIJK

Geef je waardering

139
Tonijnrolletjes in Pittige Roomsaus
Tonijnrolletjes in pittige roomsaus