The Taste of Cooking: Mango

1
Gemiddeld

Bereidingswijze

1 uur totale tijd

Noedelsalade met mango, papaya, bospeen, peultjes en mosselen

Mango

  • Schil de mango.
  • Snijd het vruchtvlees van de pit.
  • Pureer het vruchtvlees samen met het sinaasappelsap en rijstazijn in de blender of met de staafmixer tot een gladde saus.
  • Schil en snijd de papaya in kleine blokjes.

Noedels koken

  • Breng circa 1,5 liter water aan de kook.
  • Voeg de noedels toe.
  • Voeg zodra het water begint te schuimen, 1 kopje koud water toe.
  • Breng opnieuw aan de kook.
  • De somen noedels zijn in 2 minuten gaar!
  • Giet direct op een vergiet en spoel het zetmeel af met koud water.
  • Laat de noedels goed uitlekken.

Dressing

  • Meng yuzu, vissaus en gember.
  • Voeg sesamolie toe.
  • Meng er rode peper naar smaak door.
  • Meng de dressing door de noedels.

Mosselen

  • Verwarm de olie in een brede pan.
  • Pel en snipper de sjalot.
  • Schil de wortel en snijd de wortel en venkel in blokjes van 1 cm.
  • Voeg de groente en kruiden toe en laat dit circa 2 minuten fruiten.
  • Blus de groente af met de witte wijn en laat tot de helft indampen.
  • Voeg de mosselen toe en stoom ze op hoog vuur in gesloten pan in circa 5  minuten (afhankelijk van de grootte). Schud de pan enkele keren op tot de mosselen gelijkmatig open zijn.
  • Giet de mosselen op een vergiet en vang het kookvocht op.
  • Laat het kookvocht tot eenderde indampen en daarna direct afkoelen.
  • Haal de mosselen uit de schelpen.

Noedelsalade

  • Snijd de lente-ui in smalle dunne stukjes en laat 5 minuten in koud water staan.
  • Schil,en snijd de bospenen in smalle repen en blancheer ze in kokend water.
  • Rang en blancheer de peulen.
  • Meng lente-ui, bospenen, peulen, Ghoa Cress en munt voorzichtig door de salade.
  • Meng er het ingekookte mosselvocht door.

Eindbereiding

  • Leg de noedelsalade in het midden van het bord.
  • Verdeel er de mango, papaya en mosselen over.
  • Lepel de mangosaus rondom. 

Mangosalsa met tijgergarnalen en garnalen ‘vinaigrette’

Mangosalsa

  • Snijd een dikke plak van de mango.
  • Snijd het vruchtvlees in de schil in blokjes.
  • Haal de schil van het vruchtvlees.
  • Halveer de avocado en verwijder de pit.
  • Snijd het vruchtvlees in blokjes van een halve centimeter.
  • Ontvel de tomaten halveer ze, snijd het zaad eruit en bestrijk de tomaten met olijfolie. Droog de tomaten op 90 °C.
  • Snijd de half gedroogde tomaten in smalle repen.
  • Snijd de komkommer in blokjes van 3 mm.
  • Meng mango, avocado, tomaat en komkommer en voorzichtig door elkaar.
  • Breng de salsa op smaak met rode peper, limoensap en limoenrasp.

Tijgergarnalen

  • Pel de garnalen.
  • Leg 2 gepelde garnalen op een stuk plastic folie.
  • Leg hier nog een stuk plastic folie bovenop.
  • Plet de garnalen voorzichtig met de zijkant van een mes tot een cirkel van circa 8 cm doorsnede.
  • Breng de garnalenbouillon aan de kook.
  • Laat indampen tot het licht stroperig is.
  • Laat de bouillon tot lauw afkoelen.
  • Roer de olijfolie erdoorheen.

Eindbereiding en presentatie

  • Verdeel de mangosalsa in een smalle ring en leg daarop de geplette garnalen.
  • Verwarm circa 2 minuten in de oven op 175 °C tot het garnalenvlees niet meer glazig is.
  • Leg de ring in het midden van het bord.
  • Lepel de garnalenvinaigrette eromheen.
  • Presenteer het bord met een anijsbloem.

Ingredienten

4
Personen

Noedelsalade met mango, papaya, bospeen, peultjes en mosselen

Mango en papaya

  • 1 mango
  • 100 ml sinaasappelsap
  • 20 ml rijstazijn
  • 1 kleine papaya

Noedelsalade met mango, papaya, bospeen, peultjes en mosselen

  • 300 g somen noedels

Dressing

  • 2 el yuzu
  • 2 tl vissaus
  • 1 tl vers geraspte gember
  • 2 tl sesamolie
  • 1 rode peper

Mosselen

  • 2 el olijfolie
  • 1 sjalot
  • 1 kleine winterwortel
  • 0.5 venkel
  • 5 takjes bladpeterselie
  • 1 kg mosselen
  • 150 ml droge witte wijn

Noedelsalade

  • 1 lente-ui
  • 8 bospenen
  • 250 g peulen
  • ghoa cress
  • verse munt

Mangosalsa met tijgergarnalen en garnalen ‘vinaigrette’

Mangosalade

  • 1 mango
  • 1 Hass avocado
  • 2 tomaten
  • 0.5 komkommer
  • rode peper
  • 0.5 limoen

Tijgergarnalen

  • 2 tijgergarnalen
  • 200 ml krachtige garnalen- of schaaldierenbouillon
  • 50 ml fruitige olijfolie
  • anijsbloemen
Geef je waardering
1