De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

tamme eend met sinaasappel-abrikozen

Een eenvoudig maar indrukwekkend gerecht van eend, paksoi en sinaasappel-abrikozen.

60 MIN
Tamme eend met sinaasappel-abrikozen

Een recept van

Angélique Schmeinck

Miniatuurvoorbeeld

Bereidingswijze

’s Middag voorbereiden

Sinaasappel-abrikozen
Wel de gedroogde abrikozen minstens 4 uur in zoveel lauw water dat ze onder staan. Breng het sinaasappelsap met de honing in een brede pan aan de kook. Kneus het kaneelstokje en voeg toe. Rasp de citroen boven de pan. Laat het geheel op laag vuur in circa 6-8 minuten tot de helft indampen. Blijf er bij. Halveer de abrikozen en voeg toe aan het stroperige sinaasappelsap. Bewaar voor de eindbereiding.

Paksoi
Snijd de stengels van de paksoi los maar laat het blad er aan zitten. Blancheer de stengels 1 minuut in kokend water met zeezout. Spoel ze direct af met koud water. Dep ze droog met keukenpapier. Vouw het blad over en rondom de stengel. Bestrijk ze met olijfolie. Bewaar voor de eindbereiding.

Geroosterde zoete aardappel
Verwarm de oven voor op 180 °C. Was de zoete aardappels en verpak ze elk afzonderlijk in aluminiumfolie. Gaar ze 45-60 minuten in de oven. De exacte tijd is afhankelijk van de grootte van de aardappel. Maak de folie los en laat de aardappels iets afkoelen (circa 5 minuten) tot je ze gemakkelijk kunt hanteren. Snijd de aardappels in parten.

’s Avonds afmaken

Eend
Haal de eendenborsten minstens 15 minuten voor het bakken uit de koelkast. Maak de eendenborst schoon door de zeentjes weg te snijden. Snijd het vet van de eendenborstfilets tot aan de vleeskant kruislings in. Verhit een antiaanbakpan en leg de eendenborsten met de vetkant naar beneden in de pan. Bestrooi de eendenborstfilets met een beetje zeezout en zwarte peper. Bak het vel op middelhoog vuur in circa 5 minuten krokant, draai de eendenborsten om en bak de vleeskant bruin. Schenk het vet door een zeefje in een schone bakpan en bewaar voor de aardappels. Zet het vuur laag, schenk de sojasaus en oestersaus bij de eend en laat de eendenborsten om en om nog 2-3 minuten in de saus garen tot ze rosé zijn. Laat het vlees circa 3 minuten rusten in de pan (op de vetkant) of in aluminiumfolie.

Aardappels
Rooster de zoete aardappelparten in circa 3-4 minuten goudbruin in het overgebleven bakvet van de eend. Voeg de soja- en oestersaus toe.

Sinaasappel-abrikozen
Verwarm de sinaasappel-abrikozen op laag vuur tot ze lauwwarm zijn.

Paksoi
Verhit intussen een grillpan. Bestrijk de paksoi met olie en gril circa 1 minuut aan één zijde, druk ze hierbij met een spatel plat in de pan.

Opmaak bord
Leg drie stukjes paksoi kruislings op elkaar in het midden van platte ronde borden. Trancheer de eend en leg 3 stukjes eend op de paksoi. Leg daar twee stukjes paksoi op en daarop weer 2 stukjes eend. Roer een klontje boter door de abrikozen en verdeel enkele abrikozen rondom het torentje. Lepel de saus er in een cirkel omheen maar pas op dat je er niet teveel saus bij serveert. Serveer er een part zoete aardappel naast.

Tip:
Je kunt de aardappels ook in de oven bereiden. Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg de parten in een ovenschaal, besprenkel ze met olijfolie en zet ze circa 10 minuten in de oven.

Merlot uit Hongarije?

Jazeker! Merlot uit Hongarije! Ze worden er gemaakt en ze zijn lekker! Vaak vol bessenfruit, bramen en kersen. Bovendien modern gemaakt, dus vooral jeugdig, erg lekker en vol fruit. Hongarije is namelijk al een tijdje op weg om een meer dan interessant wijnland te worden. Ik durf zelfs te zeggen dat als je van wijn houdt, je Hongarije echt niet meer mag overslaan. Niet voor wit en ook niet voor rood. Het is bij dit met tamme eendenborst lekker om een fruitvolle rode wijn te kiezen. Dus sla de Hongaarse “stierenbloed-“wijnen even over, dat is zonde van je mooie eend. Is het een onmogelijke opgave om zo’n Merlot uit Hongarije te vinden (ze staan namelijk nog niet op elke hoek van de straat helaas) , neem dan een eenvoudige (100%) Merlot uit Zuid Frankrijk. Bijvoorbeeld een Vin de Pays waarin ook het Merlot-karakter naar voren komt.

De beleving van uit eten gaan met je vrienden, maar dan in je eigen huis? Een chef hiervoor uitnodigen is niet meer nodig. Vanaf nu ben jij chef, sommelier en gastheer of -vrouw tegelijk! Je vrienden weten niet wat ze overkomt als jij een indrukwekkend 3-gangenmenu op tafel tovert.

Meesterkok Angélique Schmeinck deelt haar culinaire geheimen met jou en geeft tips en tricks voor een perfect menu. Voor- hoofd- en nagerecht; je bord tot in de puntjes verzorgd en de smaken perfect gecombineerd. Indrukwekkend, terwijl jij er echt niet veel moeite voor hoeft te doen. Dat weet jij, maar dat hoeven je vrienden niet te weten…It’s time to impress your friends! 

 

 

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Ook lekker