Oma Reen weet als geen ander hoe je de lekkerste sambal badjak klaarmaakt. Wij delen hier haar recept zodat je het zelf ook kan proberen thuis. 

Danny Jansen

Ingredienten

1
Porties

Ingrediënten

  • 10 rode lomboks
  • 5 teentjes knoflook
  • 2 sjalotten
  • 7 kermirinoten
  • 180 ml sojaolie
  • 2 cm gember
  • 1 sereh
  • 2 salambladeren
  • 2 cm laos
  • 2 el bruine basterdsuiker
  • Snuf zout

Extra nodig

  • Staafmixer
  • vijzel en wok
  • gesteriliseerde weckpot

Bereidingswijze

Totale tijd: 45 minuten

Stap 1: 
Snijd de lomboks in grove stukken. Pel de knoflooktenen en snijd ze fijn. Pel en snipper de sjalotten. Pureer de lomboks, knoflooktenen, sjalotten en kemirinoten met de staafmixer. 

Stap 2: 
Verhit een scheutje van de sojaolie in een wok. Fruit de peperpuree. Snijd ondertussen de gember in stukken en voeg toe aan de pan. Kneus de sereh en de salambladeren en snijd de laos in plakken en voeg toe aan de pan. Voeg de bruine basterdsuiker toe en een snuf zout en gaar de sambal terwijl je roert voor circa 3 minuten. Voeg daarna de rest van de sojaolie toe en bak de sambal op hoog vuur voor nog 2 minuten. 

Stap 3: 
Verwijder de serehstengel. Schep de sambal in een gesteriliseerde weckpot. Sluit de pot en zet hem op zijn kop weg. Laat de sambal afkoelen. 

Geef je waardering

33
sambal