Pompoencake met Chai botercrème en melkchocolade

12
Gemiddeld

Bereidingswijze

2 hours and 10 minutes totale tijd

Wie houdt er niet van botercrème? In De Brabander Bakt laat Hidde zien hoe je die maakt en samen met een pompoencake combineert tot een taart.

 

Pompoenpuree
Breng een pan met water aan de kook. Schil de pompoen, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in blokjes. Kook de pompoen gaar. Pureer met een staafmixer. 

 

Pompoencake
Verwarm de oven voor op 170°C. Vet de vorm in. Meng de bloem en de bakpoeder en zeef tweemaal. Voeg de basterdsuiker toe en meng door. Meng de olie, ei en de pompoenpuree samen door het bloemmengsel. Zorg dat er geen klontjes zijn. Giet het beslag in de ingevette vorm. Bak de pompoencake in circa 45 minuten goudbruin en gaar.   

 

Chai botercrème
Roer in een kom een beetje suiker met de roompoeder door de eidooiers glad. Breng de melk met de thee, room en rest van de suiker aan de kook. Giet de kokende massa op de eidooiers en roer goed door, schenk terug in de pan en breng al roerend aan de kook tot een banketbakkersroom. Giet de banketbakkersroom uit op een platte plaat en laat afkoelen. Klop de roomboter luchtig en voeg de banketbakkersroom in drie keer toe. Vul de spuitzak met de gladde spuitmond. Snijd de cake twee maal in de lengte door en spuit een spiraal botercrème op beide lagen, zet het kapje er op. Bestrijk de boven- en zijkanten met de rest van de botercrème. Maak de cake glad met een strookje harde folie. Zet de cake minimaal 30 minuten in de vriezer. 

 

Glacage
Snijd en smelt de chocolade. Breng de slagroom met de invertsuiker aan de kook. Los de gesneden chocolade erin op. Laat de glacage iets afkoelen en glaceer over de koude cake. 

 

Chocoladeschotsen
Smelt de chocolade au bain-marie. 

 

Tableren
Bij tableren wordt twee derde van de chocolade afgekoeld tot circa 26ºC en wordt het gemengd met de resterende chocolade die circa 40ºC is. Hierdoor krijgt de chocolade de perfecte temperatuur van circa 32ºC en kan het verder verwerkt worden. In het filmpje is te zien hoe men chocolade kan tableren. 

 

'Ent'-methode
Indien er geen marmeren plaat aanwezig is, is het mogelijk om de chocolade te tempereren in de pan. Dit gaat als volgt: smelt twee derde van de chocolade au bain-marie. Haal de pan van het vuur zodra de chocolade is gesmolten. Voeg hier één derde stukjes ongesmolten chocolade aan toe. Nu moet de chocolade stevig worden doorgeroerd met een spatel. Blijf roeren totdat alle chocolade is gesmolten, de chocolade zal dikker en glanzender worden. Om te testen of de chocolade goed getempereerd is kan men het volgende doen: Doop een schoon mes met de punt in de chocolade en leg het mes weg. Het tempereren is goed gelukt als de chocolade na circa 4 minuten is gestold. Strijk de chocolade dun uit op een vel bakpapier of plasticfolie. Laat de chocolade uitharden. Breek de chocoladeschotsen in stukken en zet ze rondom de taart. Bestuif met cacaopoeder en een beetje bladgoud.

Ingredienten

1
Personen

Pompoenpuree

  • 1 pompoen

Pompoencake

  • 200 g bloem
  • 300 g witte basterdsuiker
  • 5 g bakpoeder
  • 100 g zonnebloemolie
  • 100 g ei
  • 315 g pompoenpuree

Chai botercrème

  • 100 g suiker
  • 15 g aardappelzetmeel
  • 20 g eidooier
  • 150 g melk
  • 10 g chaithee
  • 50 g ongezoete room
  • 240 g roomboter

Glacage

  • 550 g melkchocolade
  • 300 g cacaopoeder
  • 50 g bladgoud

Chocolade schotsen

  • 200 g pure chocolade
  • 2 el cacaopoeder
  • bladgoud

Extra benodigdheden:

  • kwastje
  • spuitzak met glad spuitmondje
  • vorm
  • boter om in te vetten
Geef je waardering
12