Bereiding
Verwarm de oven op 180 °C.
Halveer de witlof en verwijder de bittere kern. Verhit een hapjespan met boter en verwarm de witlof. Voeg de witte wijn, 50 ml water toe en breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. Laat de witlof met het deksel op de pan in circa 5 minuten smoren tot beetgaar. Giet de witlof af en laat goed uitlekken.
Verwarm voor de bechamelsaus een sauspan met 50 g boter en voeg al roerend de bloem toe. Laat in circa 3 minuten garen. Voeg melk toe en roer goed door. Breng op smaak met een snuf nootmuskaat, een beetje zout en versgemalen peper.
Kook de aardappelen in water met een beetje zout kruimig. Giet af en laat van het vuur met het deksel op de pan droogstomen.
Leg de helft van de witlof in de ovenschaal en bestrooi met de helft van de geraspte kaas. Scheur de ham in grove stukken en verdeel over de witlof met kaas. Bedek met de rest van de witlof en schenk de bechamelsaus erover. Bedek de ovenschaal met de rest van de geraspte kaas en bestrooi met paneermeel.
Gaar de witlofschotel in de oven in circa 20 minuten goudbruin en gaar.
Serveren
Serveer de ouderwetse witlof ham-kaas met kruimige aardappelen.
0 reacties