Jamie Oliver

Ingredienten

4
Personen

Orecchiette

  • 400 gr Durum tarwebloem
  • 1 klein handje Durum tarwebloem (om te bestuiven)

Bereidingswijze

1 uur en 30 minuten

Er zijn een paar manieren om deze oortjes te maken. Het is een van mijn favoriete pastavormpjes, maar het vraagt wel wat oefening. Laat je er niet door tegenhouden – in Italië heb ik zowel vijf­ als honderdjarigen gezien die er geen enkele moeite mee hadden! Benader het met een flinke portie zen en ik beloof je dat je het in no time doorhebt.

Strooi het meel op een hoop op een schoon werkvlak en maak een kuiltje in het midden. Giet daarin langzaam 200 ml warm water en roer het meel er met een vork door. Kneed het deeg 10 minuten op een met meel bestoven werkvlak en wissel het tempo gaandeweg af tot het glad en stevig is.

Snijd het deeg in vieren en werk met een portie per keer; dek de rest zolang af met een schone, vochtige theedoek zodat het niet uitdroogt. Rol het eerste kwart uit tot een ongeveer 1 cm dikke worst en snijd deze in stukjes van 1 cm. Stuif regelmatig wat extra meel op je werkvlak.

Oké, methode nummer één: druk een bot tafelmes aan de verre kant op het blokje deeg en trek het mes naar je toe zodat het deeg eroverheen krult. Trek het deeg voorzichtig van het mes en vervolgens over je duim heen zodat je een soort oortje krijgt. Na een paar keer krijg je de slag vanzelf te pakken.

Bij methode nummer twee druk je je duim in het midden van het stukje deeg (als je het heel precies wilt doen moet je er eerst een balletje van draaien) en draai je je duim om er een rond schijfje van te maken. Vervolgens neem je het deeg tussen duim en wijsvinger en trek je het heel rustig over je vinger zodat je een soort oortje krijgt. Leg de oortjes op een met bloem bestoven bakplaat.

Kies de methode die je het best bevalt en verfijn je techniek met de rest van het deeg tot alle oortjes klaar zijn.

CALORIEËN

VET

VERZ. VET

EIWIT

KOOLHYD.

SUIKER

ZOUT

VEZELS

349 kcal

1,6 g

0,2 g

10,6 g

77,9 g

0,6 g

0g

2,9 g

Fotografie © Jamie Oliver Enterprises Limited, 2018

Geef je waardering

Orecchiette