De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

oostenrijks vruchtenbrood

Verwarm de melk totdat deze lauwwarm is en voeg de gist toe. Laat dit staan tot het schuimig is. Maak een kuiltje in de bloem en strooi zout over de rand. Meng boter, suiker, eieren en het gistmengsel in het kuiltje. Kneed beetje voor beetje de bloem erbij.

30 MIN
Oostenrijks vruchtenbrood

Een recept van

Rudolph van Veen

rudolph portret

Bereidingswijze

Brooddeeg
Verwarm de melk totdat deze lauwwarm is en voeg de gist toe. Laat dit staan tot het schuimig is. Maak een kuiltje in de bloem en strooi zout over de rand. Meng boter, suiker, eieren en het gistmengsel in het kuiltje. Kneed beetje voor beetje de bloem erbij. Kneed het mengsel in circa 10 minuten tot een soepel en elastisch deeg. Dek het deeg af en laat het in een met bloem bestoven kom circa 2 uur op een warme plaats rijzen tot dubbel formaat. Kneed het deeg nogmaals en laat nog eens 30 minuten rijzen.

Vulling
Wel de gedroogde pruimen, abrikozen en vijgen een hele nacht in ruim water. Wel de krenten en de rozijnen circa 1 uur in warm water. Snijd het gedroogde fruit in kleine blokjes. Hak de hazelnoten, de walnoten en de sukade fijn. Meng het fruit, de sukade en de noten met de rum. Rasp de schil van de limoen en voeg toe aan het fruitmengsel. Voeg de specerijen, suiker en het zout toe.

Vruchtenbrood
Kneed de bloem samen met een kwart van het deeg in kleine stukjes door het fruitmengsel. Vorm twee langwerpige broden van het fruitdeeg. Verdeel het overige deeg in twee porties en rol op een met bloem bestoven werkblad uit tot dunne lappen. Rol elk vruchtenbrood in een deeglap en knijp het deeg samen onder het brood. Plaats de broden op een bakplaat met bakpapier en laat nog circa 30 minuten narijzen.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Bestrijk de broden met water en versier met de amandelen. Bak de broden eerst 5 minuten op een hete temperatuur. Draai de oven terug naar 180 °C en bak de broden in circa 30 minuten goudbruin en gaar. Verwarm de honing, bestrijk de warme broden hiermee en versier elk brood met een kers. Laat de broden afkoelen en bestrooi met poedersuiker.

In dit programma deelt Meesterkok en Meesterpatissier Rudolph van Veen zijn kennis en passie voor het bakken. Hij tovert de heerlijkste zoete en hartige gerechten uit de oven, waar je zeker van zult watertanden. Rudolph weet precies hoe je de meest oogstrelende creaties maakt, en binnenkort zul jij met zijn hulp ook de show stelen met prachtige taarten, of je gezin verwennen met de lekkerste broodjes en hartige taarten. 

Bekijk de nieuwe afleveringen van Rudolph's Bakery, elke werkdag 15.00 uur op 24Kitchen, kanaal 24!

Rudolph's Bakery

Laat weten wat je van dit recept vindt

Ook lekker