De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

marokkaanse couscous met 7 groenten

Niets is zo lekker als een grote schaal zelfgemaakte couscous om met elkaar te delen. De frisse groentes en de lekkere specerijen zijn een heerlijke combinatie. We kunnen je nu al verklappen dat het onwijs lekker zal gaan smaken. 

170 MIN
couscous 1

Een recept van

Niets is zo lekker als een grote schaal zelfgemaakte couscous om met elkaar te delen. De frisse groentes en de lekkere specerijen zijn een heerlijke combinatie. We kunnen je nu al verklappen dat het onwijs lekker zal gaan smaken. 

Bereidingswijze

Stap 1: 
Snijd de ui en knoflook fijn. Snijd de tomaten in stukken. Bind de peterselie tot een bosje.  

Stap 2: 
Verhit een scheutje olijfolie in het onderste deel van de couscouspan (of een grote stoompan). Voeg de ui, knoflook, tomaten en peterselie toe. Voeg het gemberpoeder, de kurkuma, likama toe. Breng op smaak met peper en zout. Bak kort mee. Voeg 1.5 l warm water toe en breng aan de kook. 

Stap 3: 
Leg de couscous in een grote schaal of kom. Besprenkel met 2 el olijfolie en bestrooi met 1/2 tl zout. Meng goed door totdat de olie goed is verdeeld. Besprenkel met wat lauwwarm water (ca 300 ml) en laat de couscous een paar minuten staan totdat het water volledig is opgenomen. 

Stap 4 
Wrijf de couscous een beetje los tussen je handen, schep in het bovenste deel van de couscouspan en stoom de couscous 15 min. Schep de gestoomde couscous terug in de grote schaal. Herhaal de vorige stappen en stoom voor een tweede keer op dezelfde manier.  

Stap 5: 
Schep de tweemaal gestoomde couscous terug in de grote schaal. Voeg naar smaak wat olijfolie en eventueel wat extra zout toe. Stoom nog één keer 10 tot 15 min. totdat elke korrel zacht en luchtig is geworden. 

Stap 6: 
Maak intussen de couscousgroenten schoon en snijd in gelijke stukken. Kook eerst de wortel, knolselderij, meiknollen en koolrabi. Voeg dan de witte kool en aubergine toe aan de bouillon. Voeg als deze bijna gaar zijn de courgette toe. Haal de groenten zodra ze gaar zijn voorzichtig met een met een schuimspaan uit de bouillon. 

Stap 7: 
Schep de warme couscous in een grote schaal of verdeel over diepe borden. Schenk er wat hete bouillon over en meng kort door zodat het luchtig wordt. Verdeel de groeten over de couscous. Serveer de rest van de bouillon er los bij om zelf naar smaak toe te voegen. 

Tip:  
Toch liever met vlees of kip? Bak met de ui 1 kg lamsvlees, rundvlees of kip in grove stukken mee.  

Dit recept is afkomstig uit het boek Couscous van Nadia Zerouali en Samira Dahmani  
ISBN: 9789038805979 
Prijs: €20,99 
Verschijningsdatum: November 2018 
Singel Uitgeverijen 

Benieuwd naar andere recepten uit de Smaak van Nederland? > BEKIJK HIER DE RECEPTEN

Om  stipt 6 uur 's avonds zit Nederland te genieten van een bordje stamppot (mét juskuiltje) of een traditioneel AVG-tje. Alhoewel, dat is ons traditionele beeld. Maar klopt dit beeld tegenwoordig nog wel? Culinair televisie-icoon Janny van der Heijden zoekt het uit in De Smaak van Nederland.

Staat de Hollandse Pot nog bijna iedere dag op het menu of geven we toch de voorkeur aan een snel en makkelijk pastagerecht. Koken we eigenlijk wel zelf of grijpen we naar de pakjes en zakjes, of zelfs een aan huis bezorgd verspakket? 24Kitchen heeft een uitgebreid onderzoek gedaan en heeft het antwoord op deze vragen. Hoe het precies zit legt Janny aan je uit in 6 verrassende afleveringen met ieder een eigen thema.

De Smaak van Nederland met Janny van der Heijden is vanaf 22 februari, elke maandag om 22.00 uur te zien op 24Kitchen. 

De smaak van Nederland Janny van der Heijden

Laat weten wat je van dit recept vindt

Ook lekker