Lauwwarme kikkererwtensalade en Balila

1
Makkelijk

Bereidingswijze

60 minuten totale tijd

Lauwwarme kikkererwtensalade
Week de kikkererwten in ruim water circa 12 uur tot 1 nacht (dit hangt af van de droogte van de kikkererwten). Spoel af en kook de kikkererwten in ruim water met een mespunt bakpoeder gaar in circa 45 minuten. Voeg na circa 30 minuten een beetje zout toe. Schuim het water tussendoor af met een lepel.

Pel en snijd de knoflook fijn. Giet de kikkererwten af en laat uitlekken.

Verhit een scheut olijfolie in een koeken- of braadpan en bak de knoflook circa 2 minuten. Voeg de hele tomaatjes toe en bak circa 10 minuten op middelhoog vuur. Druk de tomaten een klein beetje kapot. Snijd de koriander fijn en voeg de helft toe aan de tomaten.

Meng de andere helft van de koriander door de kikkererwten. Roer de warme tomaten erdoor. Voeg de pul bibe, komijn en een beetje zout toe. Serveer lauwwarm

Balila
Week de kikkererwten in ruim water circa 12 uur tot 1 nacht (dit hangt af van de droogte van de kikkererwten). Spoel af en kook de kikkererwten in ruim water met een mespunt bakpoeder gaar in circa 45 minuten. Voeg na circa 30 minuten een beetje zout toe. Schuim tussendoor het water af met een lepel. Schuim het water tussendoor af met een lepel. Giet de kikkererwten af en laat uitlekken.

Halveer de citroen en pers uit. Pel de knoflook. Schep 5 eetlepels van de gekookte kikkererwten in een vijzel. Voeg de knoflook, een mespuntje zout, het water en citroensap toe en vijzel fijn tot een smeuïge massa.

Schep de rest van de gekookte kikkererwten bij de puree en roer door. Bestrooi rijkelijk met komijn en besprenkel met olijfolie. Snijd de peterselie fijn en strooi over de balila.

Ingredienten

4
Personen

Lauwwarme kikkererwtensalade

  • 600 g kikkererwten
  • 1 mespunt bakpoeder
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 bosje koriander
  • olijfolie
  • 250 g cherrytomaatjes
  • 1 el komijnpoeder
  • 1 el pul biber

Balila

  • 200 g kikkererwten
  • 1 mespunt bakpoeder
  • 1 citroen
  • 2 teentjes knoflook
  • 150 ml warm water
  • 200 ml olijfolie
  • 1 el komijnpoeder
  • 2 takjes peterselie

Extra nodig

  • vijzel
Geef je waardering
1