Julia’s huizentaart

3
Gemiddeld

Bereidingswijze

2 uur kooktijd
3 uur totale tijd
Deeg
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Maak een kuiltje in de bloem en meng daarin de bakpoeder, gemberpoeder, boter, rietsuiker en het ei. Voeg de gembersiroop en de melk toe. Voeg beetje bij beetje et bloemmengsel toe en kneed tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat circa 30 minuten in de koelkast rusten. Rol het deeg uit tot een dikte van 5 millimeter. Leg de plak deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en snijd er een groot hart, schoorsteenvorm en dakvorm uit. Bak het deeg in circa 30 minuten goudbruin en gaar.

Biscuit 

Verwarm de oven voor op 180 ºC.
 Smelt de boter en splits de eieren. Klop de eiwitten tot stijve pieken en voeg in gedeeltes de helft van de suiker toe. Klop de eidooiers met de resterende suiker au bain-marie schuimig en lobbig. Spatel de eidooiers door het eiwit samen met de bloem en de boter. Vouw van aluminiumfolie een rand van circa 10 cm breed. Leg deze rand in de bakvorm om de vorm te verhogen. Vet de bakvorm in en bekleed met bakpapier. Verdeel het beslag over de bakvorm en bak het biscuit in circa 1 uur gaar. Haal het biscuit uit de oven en laat afkoelen. Snijd het biscuit horizontaal in 3 gelijke rechthoeken.

Aardbeiencrème

Houd een klein beetje aardbeienpuree achter en breng de rest aan de kook. Roer de eidooiers met de suiker, bloem en de achtergehouden aardbeienpuree los. Schenk de warme puree al roerend op het eimengsel. Schenk het geheel terug in de pan en gaar de crème op laag vuur nog circa 2 minuten. Spoel een bakplaatje af met koud water, schenk de crème erop en laat afgedekt met plasticfolie afkoelen. Roer de boter met de poedersuiker luchtig en meng de crème erdoor. Bestrijk drie plakken biscuit met de aardbeiencrème, stapel ze op elkaar en sluit af met de niet bestreken plak. Laat de taart circa 30 minuten opstijven in de vriezer. Snijd 2 schuine kanten van de taart zodat er een dak ontstaat. Bestrijk de buitenkant met de overgehouden aardbeiencrème.

Dak
Meng het bietensap en de bietenpoeder tot een papje en meng door een derde van de marsepein. Kneed goed door tot de marsepein egaal roze van kleur is. Rol de marsepein dun uit. Snijd dunne banen van de marsepein met de kartelroller zodat je een soort dakpannen krijgt. Besmeer de dakvorm met abrikozenjam. Zet de dakvorm tegen de schuine kanten van de cake.

Meng de rest van de marsepein met kurkuma en kneed tot egaal geel marsepein. Druk een stenenmotief erin mbv een stempel en snijd de marsepein op maat. Zet de marsepein rondom tegen het huisje. Druk de randen goed aan en snijd overtollig marsepein eraf. Zet de taart op het koekhart.

Glazuur
Roer de poedersuiker met het water tot een spuitbaar glazuur in verschillende kleuren. Monteer met de glazuur de schoorsteen in elkaar en zet op het dak. Spuit een deur en aan 3 ramen op het huisje. Spuit ten slotte nog de naam van de persoon voor wie je de taart maakt op het hart.

Natuurlijke kleurstoffen
Voor rode glazuur meng je de poedersuiker met een beetje bietenpoeder.
Voor groene glazuur meng je de poedersuiker met een beetje tarwegraspoeder of matchtheepoeder.
Voor gele fondant meng je de poedersuiker met een beetje kurkuma.
Voor bruine fondant meng je de poedersuiker met een beetje bruine suiker.

Ingredienten

1
Porties

Deeg

  • 250 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 2 tl gemberpoeder
  • 100 g roomboter
  • 175 g rietsuiker
  • 1 ei
  • 60 ml gembersiroop
  • 30 ml melk

Biscuit

  • 180 g roomboter
  • 12 eieren
  • 350 g suiker
  • 300 g bloem

Aardbeiencrème

  • 500 ml aardbeienpuree
  • 4 eidooiers
  • 100 g suiker
  • 4 el bloem
  • 500 g zachte roomboter
  • 120 g poedersuiker

Dak

  • 100 g marsepein
  • 1 tl bietenpoeder
  • 1 scheutje bietensap

Glazuur

  • 4 el poedersuiker
  • 1 el water

Extra nodig

  • bakpapier
  • hartvorm, schoorsteenvorm en dakvorm uit karton
  • kartelvorm
  • aluminiumfolie
  • bakvorm van 40x30 cm
  • plasticfolie
  • stenen stempel
Geef je waardering
3