Jamie Oliver's chocoladeboomstam

53
Gemiddeld

Bereidingswijze

1 uur totale tijd

Een zalig recept uit Jamie Oliver's Kerstkookboek, gevuld met de allerlekkerste recepten voor kerst én meer. Zo is het boek niet slechts een boek gevuld met recepten, maar wil Jamie ervoor zorgen dat je de lekkerste gerechten tijdens de feestdagen op tafel zet, zónder stress!

Zo staat het vol met heerlijke recepten voor de feestdagen, van kerstklassiekers met een Jamie-twist tot vegetarische hoofdgerechten, zalige ontbijtjes en de meest geweldige desserts. Daarbij geeft hij je tal van tips om de gezelligste (maar ook drukste!) dagen van het jaar door te komen. 

Jamie Oliver's Kerstkookboek koop je bij Bol.com voor €29,99 bij de (digitale) boekhandel.

Het recept

Verwarm je oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat van 25 x 30 cm met bakpapier. Splits de eieren en klop het eiwit met een snufje zout tot hij stijve pieken vormt. Klop er nu eerst geleidelijk de poedersuiker en vervolgens een voor een de dooiers door tot het mengsel lichtgeel en stijf is. Zeef er het meel en de cacao boven, voeg de vanillepasta toe en spatel alles heel voorzichtig met een lange metalen spatel door elkaar om het zo luchtig mogelijk te houden. Schep het beslag op de plaat, strijk het in een egale laag uit en bak de cake 8 tot 10 minuten, of tot hij net gaar is en terugveert wanneer je erop drukt. 

Leg een groot vel bakpapier (35 bij 45 cm) op een werkvlak en strooi er de suiker in een egaal laagje op. Stort de cake wanneer hij nog warm is op het papier en trek het meegebakken stuk bakpapier er voorzichtig af. Leg de cake met de lange kant naar je toe, vouw het overtollige papier op en rol de cake met papier en al op (op die manier houd je de cake tijdens het afkoelen in vorm en komen er geen scheurtjes in). Laat afkoelen. 

Roer voor de vulling een snufje kaneel door de kastanjepuree. Klop de room in een andere kom tot hij zachte pieken vormt en spatel er de honing door. Rol de cake uit en verwijder het papier. Bestrijk eerst met de kastanjepuree en vervolgens met de room en strooi er de fijngestampte krokante reep of honeycomb over. Rol de cake weer op en leg de rol in de koelkast. 

Maak intussen je botercrème. Smelt de chocola in een hittebestendige kom boven op een pan kokend water en laat even afkoelen. Klop de boter los in een staande mixer en voeg vervolgens met draaiende motor geleidelijk de poedersuiker en gesmolten chocola toe. Haal de rol uit de koelkast, snijd er diagonaal een kwart af – dat wordt de zijtak –, leg de stukken net als op de foto op je plank en houd ze met een klodder botercrème op hun plek. Besmeer de hele boomstam met de crème en kras er met een vork nerven in. 

Stuif er wat extra poedersuiker en een snufje zeezout op en maak hem af met geschaafde chocola, suikerpareltjes en als je zin hebt plastic Bambifiguurtjes, of wat je maar wilt.

© Jamie Oliver Enterprises Limited (2016 Jamie Oliver’s Christmas Cookbook) Photographer: David Loftus.

Ingredienten

12
Personen

Voor de cake

  • 4 grote eieren
  • 75 g poedersuiker + extra om te bestuiven
  • 75 g zelfrijzend bakmeel
  • 2 el cacaopoeder
  • 2 tl vanillepasta of extract
  • 2 el kristalsuiker

Voor de vulling

  • 1 snufje kaneel
  • 250 g gezoete kastanjepuree (in blik)
  • 200 ml slagroom
  • 1 el vloeibare honing
  • 1 krokante candybar naar smaak (of 40 gram honeycomb)

Voor de botercrème

  • 150 g pure chocolade met 70% cacao
  • 150 g ongezouten room
  • 150 g poedersuiker
Geef je waardering
53