Gravad lax met aardappelsalade en pangrattato

11
Gemiddeld
Gravad lax met aardappelsalade en pangrattato

Bereidingswijze

1 uur en 45 minuten totale tijd

Gravad lax
Haal met een zesteur de schil van de mandarijn, sinaasappel, citroen en de grapefruit en maal met de suiker, zout, jeneverbessen, bramen en de vodka fijn in een blender. Leg de zalm met het vel naar beneden op een bakplaat of grote schaal en verdeel de marinade erover. Dek af met plasticfolie en bewaar de zalm 24 uur in de koelkast. Draai de zalm daarna om en marineer nogmaals 24 uur. Snijd de kruiden fijn. Leg de zalm met het vel naar beneden op een schone bakplaat of schaal en bestrijk met het kruidenmengsel. Dek af met plasticfolie en bewaar nog 24 uur in de koelkast. Laat het kruidenmengsel zitten en snijd de zalm met een fileermes diagonaal in zo dun mogelijk plakken.

Aardappelsalade
Breng een pan water met een beetje zout aan de kook en kook de aardappels met schil in circa 20 minuten gaar. Snijd de bieslook fijn. Rasp de schil van de citroen en pers de helft uit. Pel de knoflook en snijd de teentjes uit. Meng de bieslook, sap van de citroen en de knoflook met de yoghurt en mosterd en breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. Giet de aardappels af, stoom ze droog en prak een deel fijn met een vork en schep ze door de dressing. Spray olijfolie extra vergine vlak voor het serveren op de aardappelsalade. Zo krijgt de salade nog meer smaak en een mooie glans.

Pangrattato
Snijd de korstjes van het brood en maal het brood zonder de korstjes met de pancetta in de keukenmachine tot broodkruim/pangrattato. Bak de pangratatto in een koekenpan goudbruin en krokant.

Serveren
Serveer de aardappelsalade met de pangrattato en de gravad lax.

Ingredienten

4
Personen

Gravad lax

  • 1 mandarijn
  • 1 sinaasappel
  • 1 citroen
  • 1 grapefruit
  • 150 g suiker
  • 100 g zout
  • 3 jeneverbessen
  • 200 g bramen
  • 50 ml vodka
  • 600 g zalmfilet met vel
  • 1 bos dille
  • 1 bos dragon

Aardappelsalade

  • 400 g kruimige aardappels
  • 400 g truffelaardappels
  • 1 bos bieslook
  • 1 citroen
  • 1 teentje knoflook
  • 250 ml volle yoghurt
  • 0.5 tl Dijonmosterd
  • olijfolie spray extra vergine
  • 3 oude boterhammen
  • 4 plakjes pancetta

Extra nodig

  • ovenschaal
  • zesteur of rasp
  • blender
  • plasticfolie
  • fileermes
  • foodprocessor
Gravad lax met aardappelsalade en pangrattato
Geef je waardering
11