Rudolph van Veen

Ingredienten

15
Personen

Speculaas

  • 250 g boter
  • 300 g licht bruine basterdsuiker
  • 20 g speculaaspoeder
  • 50 g melk
  • 500 g bloem
  • 5 g bakpoeder
  • 30 amandelen

Amandelspijs

  • 250 g amandelschaafsel
  • 250 g suiker
  • 1 eiwit
  • 1 ei
  • bloem

Extra nodig

  • bakpapier
  • ei om te bestrijken
  • bloem om te bestuiven

Bereidingswijze

Totale tijd: 1 uur en 50 minuten

Speculaas
Maak een kuiltje in de bloem en meng daarin melk, bakpoeder, speculaaskruiden, basterdsuiker en boter met elkaar. Voeg beetje bij beetje de bloem toe en kneed tot een soepel deeg. Druk het deeg plat, pak in in plasticfolie en laat het deeg opstijven in de koelkast. Bestuif het deeg met bloem en rol uit tot een rechthoekige plak.

Amandelspijs
Maal het amandelschaafsel fijn met de suiker en voeg het eiwit toe. Kneed goed door tot het smeuïg is en laat het spijs circa 15 minuten opstijven in de koelkast. Rol het amandelspijs met bloem tot een dikke pil. Verwarm de oven voor op 175 ºC en kluts het ei. Leg het spijs op het deeg en rol het deeg dicht. Snijd, als het nodig is, het overlappende deeg bij en smeer in met ei. Rol het deeg zover dicht dat de naad naar beneden licht en druk goed aan. Rol met de deegroller over de bovenkant van het speculaas en besmeer met ei. Druk de amandelen erin en besmeer ze met ei. Leg de rol op een met bakpapier beklede bakplaat en bak het speculaas in circa 45 minuten gaar.

Geef je waardering

409
Gevuld speculaas