De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

gegrilde coquilles met sinaasappel-hazelnootboter

Met kerst mag je uitpakken. Deze coquilles zijn daar perfect voor. Dit heerlijke kerstrecept is ideaal als je iedereen van tafel wil blazen tijdens de feestdagen.

gegrilde coquilles met sinaasappel-hazelnootboter

Een recept van

Rudolph van Veen

rudolph portret

Coquilles bakken is niet zo moeilijk als je denkt. Volg stap-voor-stap mijn klassieke recept en zet zo een prachtig maar heerlijk kerst voorgerecht op tafel.

Bereidingswijze

Zoete aardappelpuree  

  1. Verwijder de schil van beide aardappels en snijd in stukken.
  2. Vul de pan met water totdat de aardappels net onder staan. Voeg een beetje zout toe en kook de aardappels in 15-20 minuten gaar.
  3. Verwarm de melk en de boter in een pan totdat de boter gesmolten is.
  4. Pureer de aardappels met de staafmixer. Voeg het melk-botermengsel in gedeeltes toe en pureer het geheel tot een gladde puree. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Schep de puree in een spuitzak.  

Garnituur 

  1. Schil de wortels en halveer ze. Kook de worteltjes circa 2 minuten. S
  2. nijd de komkommer in blokjes. Snijd de radijs in plakjes. 
  3. Verwijder de houtachtige uiteindes van de zeekraal. 

Sinaasappel-hazelnootboter  

  1. Verwarm de boter in een pan en laat deze licht bruin kleuren.
  2. Hak de hazelnoten en voeg toe aan de boter.
  3. Rasp de schil van de sinaasappel boven de pan. Breng op smaak met snuf grof zeezout.
  4. Voeg de worteltjes toe aan de sinaasappelboter en laat op laag vuur rustig doorwarmen totdat de coquilles klaar zijn. 

Coquilles bakken

  1. Verwarm een grillpan voor.
  2. Snijd de coquilles horizontaal doormidden. Dep de binnenkant droog met keukenpapier en snijd deze kruislings in. 
  3. Bestrijk de ingesneden kant met de olijfolie.
  4. Grill de coquilles op de ingesneden kant circa 1 minuut. 
  5. Bestrooi de coquille aan de bovenkant met zeezout. 

Opmaak 

  1. Spuit een krans van aardappelpuree op de borden.
  2. Verdeel de komkommer en de zeekraal over de krans. 
  3. Halveer de coquilles en leg 3 halve per persoon tegen de krans aan.
  4. Verdeel de worteltjes erover.
  5. Lepel de sinaasappel-hazelnootboter eroverheen.
  6. Steek een paar plakjes radijs ertussen.
  7. Garneer met kervel.  

Wat is een coquille?

Coquille betekent letterlijk 'schelp' in het Frans en is het vlees uit de Sint-Jakobsschelp. Een coquille is dan ook een schelpdier. 

Hoe bereid je coquilles?

Coquilles zijn heel veelzijdig in de keuken. Zo kun je coquilles goudbruin bakken in de pan, grillen, frituren, in de oven bakken en sauteren (in een zeer hete pan met weinig olie kort aanbakken).

Hoeveel coquilles per persoon?

Coquilles zijn erg voedzaam. Ga daarom uit van zo'n 2 á 3 coquilles per persoon (afhankelijk van de grootte van de coquille).

Hoe lang kun je coquilles bewaren?

Coquilles kun je maximaal één dag in de koelkast bewaren, dus bij bereid en eet ze met sterke voorkeur op dezelfde dag dat je ze koopt. 

Welke wijn bij coquilles?

Coquilles zijn heerlijk te combineren met een witte wijn. Denk aan: chardonnay, sauvignon blanc of een pinot blanc. 

Kerst brengt altijd veel stress met zich mee, vooral het kerstdiner zorgt voor klotsende oksels. Dit jaar biedt Rudolph de oplossing zodat jij optimaal kan genieten van de komende feestdagen.

 

Feestdagen met Rudolph

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker