De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

garnaalkroketten

Pel de garnalen voor de vulling en houd 200 gram gepelde garnalen aan de kant. Zet een pan op het vuur, meng alle ingrediënten en laat 20 minuten sudderen. Zeef de melk door een fijne (schone) theedoek en zet apart.
Week de gelatinebladen in een kom (ijs)water. Smelt de boter in een pan en voeg al roerend de bloem toe.

90 min kooktijd
Garnaalkroketten

Een recept van

Wim Ballieu

Miniatuurvoorbeeld

Bereidingswijze

Tip: in de video maakt Wim garnaal- en kaaskroketten. Kijk voor het recept van de kaaskroketten hier

Voor de garnalenmelk
Pel de garnalen voor de vulling en houd 200 gram gepelde garnalen aan de kant. Zet een pan op het vuur, meng alle ingrediënten en laat 20 minuten sudderen. Zeef de melk door een fijne (schone) theedoek en zet apart.

Voor de vulling
Week de gelatinebladen in een kom (ijs)water. Smelt de boter in een pan en voeg al roerend de bloem toe. Laat deze blonde, warme roux even doorkoken om een bloemsmaak te vermijden. Blus de roux met de garnalenmelk. Haal de pan van het vuur, knijp de geweekte gelatinebladen uit en voeg ze toe.

Roer de 200 gram gepelde garnalen die je aan de kant hield, de citroen en de gelatine goed door het mengsel. Kruid met peper, zout en een mespunt geraspte nootmuskaat. Roer het mengsel van eidooiers en room rustig door het mengsel. Stort het mengsel uit op een dikte van ongeveer 2 cm in een geoliede schaal. Dek af met plasticfolie. Laat minstens 12 uur rusten in de koelkast.

Voor de garnaalkroketten
Leg bakpapier op een snijplank en stort de opgesteven vulling op het bakpapier. Bestrooi de vulling lichtjes met gezeefde bloem. Snijd in porties van ongeveer 4 cm bij 5 cm.

Vul een schaal met de bloem, één met de losgeklopte eieren, olie, peper en zout en één schaal met de panko. Wentel elke portie eerst in de bloem. Haal ze daarna door de eieren. Wentel ze ten slotte door de panko. Laat de kroketten ongeveer 1 uur opstijven in de koelkast. Frituur ze goudgeel op 180 °C in arachideolie.

Voor het serveren
Frituur de peterselie krokant op 180 °C. Snijd een citroen in 4 partjes en ontdoe ze van schil, pitjes en nerven. Serveer met de garnaalkrokketten.

Onze Vlaamse kok Wim Ballieu steekt in de nieuwe reeks ‘De Streken van Wim’ de grens over voor een culinaire roadtrip door Nederland. Tien afleveringen lang maakt hij klassieke Belgische gerechten op basis van de beste Hollandse ingrediënten. Met zijn jeep en mobiele keuken trekt hij van streek naar streek, op zoek naar typisch Nederlandse producten en de gepassioneerde mensen die verantwoordelijk zijn voor het productieproces. 

De reis brengt hem langs kwekers en telers, boeren en bakkers en hij leert niet alleen hen, maar vooral hun producten beter kennen. Voorbeelden zijn stoofvlees met Friese mosterd en bier, steak tartaar met Amsterdamse tafelzuren en vol-au-vent met Chaams hoen. 

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker