Verwarm de oven voor op 200°C.
Breng een pan met water en zout aan de kook voor de aardappels.
Aardappels koken:
Schil de aardappels en snijd ze in vieren.
Kook de aardappels in circa 15 minuten gaar.
Gehaktmengsel:
Pel en snijd de uien in ringen.
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in blokjes.
Spoel de bruine bonen af en laat ze uitlekken.
Verhit olie in een pan en fruit de ui op laag vuur.
Zet het vuur hoger en rul het gehakt circa 5 minuten mee.
Voeg een klontje boter toe, schenk er 200 ml water op en los het bouillonblokje op. Stoof het gehakt circa 10 minuten, tot het vocht is verdampt.
Voeg de bruine bonen en appel toe en warm nog circa 5 minuten door.
Breng op smaak met zout en peper.
Aardappelpuree:
Giet de aardappels af en stoom ze droog.
Verwarm 100 ml melk en een klontje boter.
Pureer de aardappels en roer de melk erdoor.
Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Filosoof:
Vet een ovenschaal in met olie.
Schep het gehaktmengsel in de ovenschaal. Verdeel de aardappelpuree erover en strijk het glad.
Bak het gerecht in de oven in circa 15 minuten goudbruin.
Meld je aan en praat mee