Stap 1: mince
Rasp de sinaasappel. Verwarm voor de bruine rum met 2/3 van de geraspte sinaasappelschil en los de bruine basterdsuiker erin op. Voor een extra fijne vulling kun je de rozijnen, sultanarozijnen en krenten nog even doorhakken.
Schil de appel en snijd in kleine blokjes even groot als de krenten. Meng de appels, rozijnen en krenten met de boter, citroenrasp, de rest van de sinaasappelrasp, kaneelpoeder en nootmuskaat. Schenk het mengsel met de bruine rum erover en spatel goed door.
Stap 2: deeg
Snijd de boter in blokjes. Wrijf de boter, bloem en suiker tot een kruimelig deeg. Voeg de eidooier en het water toe en kneed tot het egaal is. Verpak in plasticfolie en laat circa 30 minuten rusten in de koelkast.
Stap 3: pies maken
Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de cupcaketray in. Rol het deeg uit tot een dunne plak en steek er 12 cirkels uit. Druk de deegcirkels voorzichtig in de cupcaketray. Vul het deeg met het mincemengsel.
Kneed het overige deeg bij elkaar en rol opnieuw uit. Snijd reepjes uit het deeg. Leg de deegreepjes kruislings op de vulling. Druk de randjes goed aan. Bestrijk de bovenkant met eidooier-roommengsel. Bak de mince pies in de oven in circa 25 minuten goudbruin en gaar. Bestuif voor het serveren met poedersuiker
Tip van Rudolph:
De vulling die je overhoudt kun je gebruiken om een keer een appeltaart of crumble mee te maken.
0 reacties