Elfstedenbliksem

3
Makkelijk
Elfstedenbliksem

Bereidingswijze

30 minuten totale tijd

Elfstedenbliksem

Breng een pan met water, het laurierblaadje en een beetje zout aan de kook. Schil en snijd de aardappels in gelijke stukken. Kook de aardappels in circa 15 minuten gaar. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in partjes. Kook de appels circa de laatste 10 minuten mee met de aardappels. Giet de aardappels en appels af en stoom ze droog. Verwijder het blaadje laurier. Pureer de aardappels en appels met een pureestamper en breng op smaak met mosterd, kaneel en een beetje zout en peper.

Speklappen

Verhit de helft van de boter in een pan en laat volledig uitbruisen. Dep de speklappen droog met keukenpapier. Strooi de bloem op een bordje. Wentel de speklappen door de bloem en klop de overtollige bloem eraf. Bak de speklappen om en om in circa 8 minuten krokant. Leg de speklappen op een bordje en houd warm onder aluminiumfolie. Pel en snijd de ui grof en bak de uien in het vet van de speklappen in circa 5 minuten krokant.

Bospenen

Breng een pan met water en een beetje zout aan de kook. Schil en snijd de bospenen in gelijke stukken. Kook de bospenen circa 4 minuten. Giet af. Roer de resterende boter door de bospenen.

Serveren

Verdeel de elfstedenbliksem en bospenen over de borden. Serveer met een speklap en wat uien erbij.

Ingredienten

4
Personen

Elfstedenbliksem

  • 1 blaadje laurier
  • 800 g kruimige aardappels
  • 1 zure appel
  • 1 zoete appel
  • 1 el mosterd
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 2 el boter
  • 200 g bloem
  • 1 ui
  • 1 bosje bospenen
  • 4 speklappen á 100 g

Extra nodig

  • pureestamper
  • keukenpapier
  • aluminiumfolie
Elfstedenbliksem
Geef je waardering
3