Eendenborst maar dan eens niet op de klassieke manier met sinaasappelsaus. Maar natuurlijk wel met een krokant gebakken huid met daaronder een onwijs mals stuk wild. 

Hugo Kennis

Ingredienten

4
Personen

Eend

  • 2 eendenborsten
  • 2 el honing
  • 2 el sojasaus
  • 2 tl vijfkruidenpoeder
  • zout en peper

Aardappels

  • 600 g kruimige aardappels
  • zout en peper
  • 3 el ganzenvet

Wortels

  • 600 g wortels
  • 2 tenen knoflook
  • 6 cm gember
  • 2 el ganzenvet
  • 1 el honing
  • 2 el geroosterd sesamzaad
  • zout en peper

Bereidingswijze

Totale tijd: 55 minuten
  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Snijd de aardappels in stukken en doe ze in een pan met gezouten water. Breng aan de kook en kook in circa 15 minuten gaar. Giet af en laat uitwasemen.
  3. Snijd de huid van de eend in met een ruitvormig patroon. Meng de honing met de sojasaus en het vijfkruidenpoeder. Breng de eend aan beide kanten op smaak met peper en zout en marineer in het honingmensel.
  4. Meng de aardappels met het ganzenvet en breng royaal op smaak met zout en peper. Bak circa 30 minuten in de oven goudbruin. Schep halverwege om.
  5. Schil en trim de wortels, maar laat een klein stukje van het groen eraan zitten. Pel en plet de knoflook. Schil de gember en snijd in plakken. Verwarm het ganzenvet in een koekenpan en bak hierin de knoflook en gember circa 2 minuten aan tot ze licht verkleuren en de geur vrijkomt. Doe de wortels in de pan en bak aan, doe dan de honing erbij en breng op smaak met zout en peper.
  6. Doe een dun laagje water in de pan, breng aan de kook, doe een deksel op de pan, draai het vuur laag en laat circa 10 minuten garen.
  7. Leg de eend met de huid naar beneden in een koude koekenpan en zet het vuur middelhoog. Bak de eend circa 10 minuten aan de huidkant tot er veel vet uit is gelopen en de huid knapperig en gekarameliseerd is. Draai om en bak de eend nog circa 5 minuten. Draai het vuur uit, doe de overgebleven marinade in de pan, doe een deksel op de pan en laat de eend circa 10 minuten rusten.
  8. Haal het deksel van de wortels en draai het vuur hoog. Laat het vocht iets inkoken tot de wortels sticky zijn.
  9. Verdeel de eend over de borden en serveer met de wortels en de aardappels. Strooi de sesamzaadjes over het hele gerecht.

Wil je álle Wat Eten We Vandaag?-recepten en video's bekijken? Ga dan snel naar Wat Eten We Vandaag?

Geef je waardering

39
Eendenborst met five spice en gemberwortels
Eendenborst met five spice en gemberwortels