Cupcakes zijn altijd favoriet. Kind jarig? Cupcakes! Zelf jarig? Cupcakes! Oma jarig? Kerst? Gewoon bezoek? Cupcakes! Dit kleine gebakje, dat met zo’n vijf happen achter de kiezen zit, is duidelijk voor elke gelegenheid inzetbaar. Begin bij het basisrecept, en eindig bij de decoratie waarbij je zo los kunt gaan als je zelf wilt.

Rudolph van Veen

Geschiedenis cupcake

Waar de naam cupcake vandaan komt, daar bestaan verschillende theorieën over. Vaak wordt gedacht dat het verwijst naar het cupje waarin de cupcake zit, het papiertje eigenlijk. Dat is inderdaad een van de theorieën. Er was een periode waarin dat papiertje nog een kopje (lees: cup) was waarin de cupcakes gemaakt werden. Een van de andere theorieën is dat de cupcake van oudsher opgebouwd zou zijn uit een cup (aanduiding van de maat) van elk ingrediënt. Ontstaan uit de Engelse pound cake waarbij het recept bestond uit een pond boter, een pond suiker, een pond eieren en een pond meel. Het eerste cupcake recept stamt uit 1828 en stond in het kookboek van Eliza Laslie. Voor de maat waarmee ze hoeveelheid van de ingrediënten aangaf gebruikte ze ‘cup’. Een Amerikaans kookboek overigens.

Waarom een cupcake geen muffin wordt genoemd? Eigenlijk is het cakeje zelf een muffin, maar het torentje van fondant of marsepein dat erop komt maakt het een cupcake.

De beste manier om cupcakes te maken

Typisch voor cupcakes is dat er vaak olie wordt gebruikt in plaats van boter. Dat doet wat met de smaak, maar ook zeker met de textuur. Waar boter bij temperatuurverschillen andere textuur aanneemt, blijft olie altijd vloeibaar. Hierdoor kan het gebruik van olie ervoor zorgen dat de cakes langer vers lijken door de behouden smeuïgheid.

Cupcakes-recept

Tips

Bij cupcakes maken begin je met het mengen van de droge ingrediënten. Hier voeg je de natte aan toe. Wil je de cupcakes een wat donkerder kleur geven, gebruik dan bruine suiker. Hiermee geef je meteen een lichte karamelsmaak aan de cupcakes. Heb je het beslag gemaakt, doe het dan met een ijsknijper in de cupjes van de cupcakes, zodat ze allemaal precies dezelfde hoeveelheid bevatten en daardoor even groot worden. 

Nu weet je de beste manier om cupcakes te maken. Over de manier van eten bestaan ook hele theorieën. Zo zou je het cakeje horizontaal doormidden moeten breken of snijden, waardoor je twee plakken cake overhoudt, die beiden een kant van de fondant bedekken. Hierdoor krijg je een soort cupcake in de vorm van een hamburger. Maar je kunt natuurlijk ook eerst de slagroom van de cupcake af eten en dan de cake zelf. Is de cupcake klein genoeg, dan moet het wel lukken om je tanden in één hap zowel in de fondant als in de cake te zetten, zonder de cupcake van te voren te manipuleren.

Ingredienten

12
Porties

Cupcakebeslag

  • 200 g bloem
  • 7 g bakpoeder
  • 220 g suiker
  • 1 mespuntje zout
  • 1 ei
  • 180 ml melk
  • 60 ml zonnebloemolie
  • 1 vanillestokje
  • 250 g rode bessen

Topping

  • 1 vanillestokje
  • 2 eidooiers
  • 50 g suiker
  • 2 el bloem
  • 250 ml melk
  • 150 g witte chocolade
  • 250 g roomboter
  • 60 g poedersuiker
  • 125 g rode bessen
  • 1 witte chocoladereep

Extra nodig

  • cupcakevormpjes
  • cupcaketray
  • plasticfolie
  • spuitzak met gladde spuitmond

Bereidingswijze

Totale tijd: 45 minuten

Stap 1:

Begin met het beslag voor de cupcakes en verwarm de oven voor op 180 ºC. Meng de bloem met het bakpoeder, suiker en het zout. Meng in een andere kom het ei met de melk en zonnebloemolie.

Stap 2:

Halveer het vanillestokje in de lengte, schraap het merg eruit en meng door het natte mengsel. Meng beide mengsels door elkaar tot een glad beslag.

Stap 3:

Ris de rode bessen. Spatel de bessen door het beslag. Verdeel de cupcakevormpjes over de cupcaketray.

Stap 4:

Vul de vormpjes van de cupcaketray voor twee derde met het beslag. Bak de cupcakes in ongeveer 25 minuten gaar. Laat de cupcakes afkoelen.

Stap 5:

Maak nu de topping. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Roer in een kom de eidooiers met de helft van de suiker los. Roer de bloem en een klein scheutje melk erdoor.

Stap 6:

Breng voor de banketbakkersroom de rest van de melk met het vanillemerg en de rest van de suiker in een pan aan de kook. Meng de melk door het eimengsel en schenk het geheel terug in de pan en roer goed door. Breng de banketbakkersroom aan de kook en gaar op laag vuur circa 5 minuten.

Stap 7:

Spoel een bakplaatje af met koud water, schenk de banketbakkersroom erop en laat afgedekt met plasticfolie afkoelen.

Stap 8:

Hak en smelt de witte chocolade au bain-marie. Roer de boter met poedersuiker luchtig. Meng de banketbakkersroom en de gesmolten witte chocolade erdoor.

Stap 9:

Schep de crème in een spuitzak met een gladde spuitmond. Spuit een cirkel crème op de cupcakes. Ris de rode bessen en leg ze, eventueel samen met ander rood fruit, in het midden van de crème. Schaaf met een mes krullen witte chocolade over de cupcakes.

Cupcakes serveren

Cupcakes serveer je natuurlijk in een papieren cupje, terwijl de fondant inmiddels on fleek is. Bij dit cupcake recept met rode besjes kun je de fondant aftoppen met rode besjes, maar laat je niet afremmen om meer fruit te gebruiken om het te serveren.

Cupcakes variaties

Voor cupcakes met kerst heeft Rudolph ooit het recept Rudolph’s cupcakes bedacht en met pasen maak je natuurlijk paascupcakes. Wil je de cupcakes eens wat anders insteken? Maak dan de grote Thoma’s mega chocoladecupcake.

Geef je waardering

189
Cupcakes recept