Chateaubriand met rode wijnsaus en garnituur

359
Gemiddeld
Chateaubriand met rode wijnsaus en garnituur

Ingredienten

4
Personen

Aardappelgarnituur

  • 1 kg roseval aardappels
  • 3 el olijfolie
  • 2 takjes rozemarijn
  • 1 bosje peterselie

Chateaubriands

  • 2 el olijfolie
  • 2 el boter
  • 2 chateaubriands à 500 g

Gepofte tomaten

  • 4 takjes tijm
  • 32 mini-trostomaten
  • 2 el olijfolie

Saus

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el boter
  • 1 el bloem
  • 300 ml stevige rode wijn
  • 200 ml kalfsfond

Extra nodig

  • aluminiumfolie

Bereidingswijze

1 uur kooktijd
1 uur en 30 minuten totale tijd

Aardappelgarnituur
Was en droog de aardappels. Snijd de aardappels met schil in parten. Leg ze in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie. Ris de rozemarijn en meng met de aardappels. Breng op smaak met een beetje zout en peper en gaar circa 30 minuten in de oven. Pluk en hak de peterselie. Meng de peterselie door de aardappels zodra ze uit de oven komen.

Chateaubriands
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Verhit olie en bakboter in een koekenpan. Braad de chateaubriands goudbruin en gaar circa 15 minuten roze in de oven. Haal het vlees uit de oven en laat circa 15 minuten op een bord afgedekt met aluminiumfolie rusten.

Gepofte tomaten
Ris en hak de tijm fijn. Leg de tomaten in een ovenschaal, besprenkel met olijfolie en bestrooi met tijm. Breng op smaak met een beetje zeezout en peper en pof circa 5 minuten in de oven.

Saus
Pel en snipper de ui en knoflook. Verhit de boter in een pan en bak de ui en knoflook glazig. Voeg vervolgens de bloem toe. Gaar het geheel en voeg de rode wijn en kalfsfond toe. Breng aan de kook en laat circa 5 minuten inkoken tot saus dikte.

Serveren
Trancheer het vlees tegen de draad in en leg op een warm bord. Schep de saus over het vlees en serveer de aardappels en tomaten er apart bij.

Chateaubriand met rode wijnsaus en garnituur
Geef je waardering
359