De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

bloemkoolsteak met romige groentesaus

Op zoek naar een vegetarisch hoofdgerecht tijdens de kerst? In Miljuschka Masterclass Kersteditie leer je hoe je een steak van bloemkool maakt.

35 min voorbereidingstijd
80 min oventijd
Bloemkoolsteak uit het programma Miljuschka Masterclass Kersteditie.

Een recept van

Miljuschka Witzenhausen

miljuschka witzenhausen aan de kust

"Wist je dat een bloemkool eigenlijk een bloeiende kop van de kruisbloemenfamilie is? Het is dus eigenlijk helemaal geen groente! Ik geef deze bloemkoolsteak een Midden-Oosterse twist met granaatappelpitjes, dus dat ziet er ook nog eens hartstikke feestelijk uit."

Bereidingswijze

Bloemkoolsteak  met romige groentesaus

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C (onder- en bovenwarmte), 160 °C (hetelucht).

  2. Hak de aubergine en tomaat in stukken van ongeveer 2 centimeter. Snijd de paprika in reepjes. 

  3. Leg de groenten op een bakplaat of in een braadslede. Besprenkel met 3 eetlepels olijfolie, peper en zout en rooster de groenten in 35-40 minuten, tot ze gaar en zacht zijn. 

  4. Pureer de aubergines, tomaat en paprika met een staafmixer tot een gladde puree. Breng op smaak met peper en zout.

  5. Snijd de oregano fijn. Pers de knoflook uit. Meng samen met 3-4 eetlepels olijfolie, het komijnpoeder en paprikapoeder in een diep bord.  

  6. Snijd de bloemkool in steaks (plakken) van ca 3,5 cm dik. Leg de steaks in de marinade en bedek beide kanten er mee.

  7. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan. Bak de steaks aan beide kanten bruin in een hete pan. Haal ze uit de pan en leg ze op een bakplaat. Zet ze 35-40 minuten in de voorverwarmde oven tot ze zacht en gaar zijn.

  8. Hak de pistachenootjes en amandelen fijn. Doe deze vervolgens in een kommetje en meng er een snuf zout door.

  9. Verhit 2 el boter en 1 el olijfolie in een koekenpan. Bak de salieblaadjes bruin en knapperig. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken.

  10. Verdeel de groentesaus over de borden. Leg de bloemkoolsteak erop. Verdeel de pistache, amandelen en krokante salie. Garneer met de granaatappelpitten.

Wat voor wijn past bij bloemkoolsteak?

Bij een geroosterde bloemkoolsteak zou een lichte witte wijn met voldoende smaak en textuur goed passen. Probeer een Chardonnay of een Pinot Gris. De notige en romige tonen van de Chardonnay kunnen mooi contrasteren met de geroosterde smaken, terwijl de Pinot Gris frisheid en fruitige aroma's toevoegt. 

Miniatuur

Wat voor biertje smaakt goed bij bloemkoolsteak?

Kies voor een ambachtelijk blond bier of een witbier. De lichte en verfrissende aard van deze bieren past goed bij de geroosterde bloemkoolsteak, en de kruidige tonen in sommige witbieren kunnen een mooie aanvulling zijn. 

Miniatuurvoorbeeld

Tip voor een alcoholvrij drankje bij bloemkoolsteak

Een uitstekende alcoholvrije suggestie om te serveren naast een bloemkoolsteak is een verfrissende komkommerlimonade. Deze dorstlessende drank is licht en verfrissend en vormt een mooie aanvulling op de hartige smaak van de bloemkoolsteak. 

Miniatuurvoorbeeld

In Miljuschka Masterclass Kersteditie deelt Miljuschka de gouden tips voor een onvergetelijke en geslaagd kerstdiner.

Miljuschka Masterclass Kersteditie.

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker