Appelplaattaart

24
Gemiddeld

Bereidingswijze

25 minuten kooktijd
105 minuten totale tijd

Deeg
Meng de bloem met de suiker en het zout. Snijd de boter in blokjes en kneed samen met het ei, het water en de bloem tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat circa 30 minuten in de koelkast rusten.

Rol twee derde van het deeg tussen 2 vellen bakpapier uit en leg het op een bakplaat. Verwijder het bovenste vel papier. Maak een opstaande rand. Bestrooi de bodem met paneermeel. Hou het overige deeg apart.

Vulling
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Schil de appels, snijd in partjes en verwijder het klokhuis. Snijd de appels in dunne plakjes en meng samen met de suiker, rozijnen, kaneelpoeder en custardpoeder. Leg de appel in laagjes over de bodem en druk stevig aan.

Rol de rest van het deeg uit tot een dikte van circa 2 millimeter. Snijd lange repen van circa 1,5 centimeter breed, leg ze kruislings over de taart in een rastervorm. Druk de randen goed aan en bestrijk de bovenkant met het ei-roommengsel. Bak de taart in de oven in circa 40-50 goudbruin en gaar. Laat de taart afkoelen.

Lekker met slagroom erbij of een bol vanille-ijs.

Ingredienten

12
Porties

Deeg

  • 600 g bloem
  • 200 g suiker
  • 1 tl zout
  • 400 g koude boter
  • 2 eieren
  • 4 el ijskoud water
  • 120 g paneermeel

Vulling

  • 12 appels
  • 150 g suiker
  • 90 g rozijnen
  • 1 el kaneelpoeder
  • 3 el custardpoeder

Extra nodig

  • plasticfolie
  • bakpapier
  • bakplaat
  • bloem om te bestuiven
  • 1 eidooier met een scheutje room
Geef je waardering
24