Deeg
Stap 1:
Doe de bloem in een kom en snijd met een mes de koude boter er door. Wrijf met je vingers totdat er een kruimelig deeg ontstaat.
Stap 2:
Klop de dooier los met het ijskoude water en voeg dit toe aan het kruimeldeeg. Kneed snel er een bal van en wikkel deze in plasticfolie. Laat het deeg minimaal een half uur in de koelkast rusten.
Amandelspijs
Doe het amandelmeel en de suiker in een kom en meng dit door elkaar. Als dit gemengd is, voeg je het ei toe. Blijf roeren en mengen een kneedbaar geheel. Kneed het amandelspijs tot een blok en zet weg tot gebruik.
Afwerking
Stap 1:
Kneed de kaneel door het deeg heen. Pak in met plasticfolie en laat het weer een half uur rusten in de koelkast.
Stap 2:
Verwarm de oven voor op 200 °C (hetelucht).
Stap 3:
Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd de appels dunne plakjes.
Stap 4:
Pak het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een ronde plak van ongeveer 25 centimeter diameter.
Stap 5:
Verdeel de amandelspijs over de bodem laat ongeveer 3 centimeter van de rand vrij. Leg op het spijs de appels in 2 waaiers neer. Laat ook hier de rand vrij.
Stap 6:
Vouw de deegrand naar binnen. Klop het ei los met de melk en bestrijk met een kwastje de zijkanten van het deeg. Bestrooi de rand met rietsuiker. Strooi er nog wat kaneel overheen met een zeefje.
Stap 7:
Bak de galette 25 à 35 minuten in de oven.
0 reacties