Appel-bietjestaart

4
Gemiddeld

Bereidingswijze

40 minuten kooktijd
2 uur en 40 minuten totale tijd

Piedeeg
Maak een kuiltje in de bloem en meng in het kuiltje de boter, water, ei en het zout met elkaar. Kneed beetje bij beetje de bloem erdoor en kneed tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het circa 30 minuten rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 ºC. Vet de vlaaivorm in. Rol het deeg dun uit en bekleed de vlaaivorm ermee. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Vul de vorm met bakpapier en de blindbakbonen. Bak circa 20 minuten, verwijder het bakpapier en de blindbakbonen en bak nog eens circa 10 minuten tot het deeg goudbruin en gaar is.

Appelvulling
Week de gelatine in koud water. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in plakjes. Verhit de boter in een koekenpan en bak de appel, suiker en het kaneelpoeder circa 10 minuten tot de appel zacht is. Pureer de appel met het bakvocht. Los de geweekte gelatine erin op. Verdeel de appelvulling in het kleine, ronde vormpje en vries circa 1 uur in.

Bietjesbavarois
Klop de slagroom tot yoghurtdikte. Week de gelatine in ruim water. Verwijder indien nodig de schil van de gekookte bietjes. Pureer de bietjes samen met de groentebouillon tot een gladde puree. Verwarm een scheut bietenpuree en los er de geweekte gelatine in op. Haal de pan van het vuur en meng met de resterende bietenpuree. Laat het mengsel in circa 5 minuten op ijswater iets dikker worden. Spatel vervolgens de opgeklopte slagroom erdoor en breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. Schenk de helft van bietjesbavarois in de taartring en druk de bevroren appelvulling erin. Vul verder af met de bietjesbavarois. Laat taart circa 2 uur in de vriezer opstijven.

Gelei
Week de gelatine in ruim water. Verwarm een deel van het bietensap en los de gelatine erin op. Meng dit met het resterende bietensap. Laat de gelei afkoelen en schenk de gelei over de bovenkant van de taart.

Gesuikerd minibietje
Breng een pan met water en de helft van de suiker aan de kook. Schil het mini-bietje en kook het bietje gaar in circa 4 minuten. Karamelliseer de rest van de suiker. Voeg op het laatst het bietensap toe. Doop het bietje in de karamel en laat uitlekken. Vorm een krul van de karamelstreng. 

Ingredienten

1
Porties

Piedeeg

  • 250 g bloem
  • 100 g roomboter
  • 80 ml water
  • 0.5 ei
  • 5 g zout

Appelvulling

  • 1.5 blaadje gelatine
  • 1 appel, Granny Smith
  • 50 g roomboter
  • 100 g suiker
  • 1 tl kaneelpoeder

Bietjesbavarois

  • 400 ml slagroom
  • 4 blaadjes gelatine
  • 250 g gekookte bietjes
  • 150 ml groentebouillon
  • scheutje balsamicostroop

Gelei

  • 200 ml bietensap
  • 2 blaadjes gelatine

Gesuikerd minibietje

  • 1 minibietje
  • 200 g suiker
  • 1 el bietensap

Extra nodig

  • plasticfolie
  • vlaaivorm van 20 cm doorsnede
  • staafmixer
  • kleine ronde vorm van circa 10 cm doorsnede
  • taartring van 18 cm doorsnede
  • bakpapier
  • blindbakbonen
Geef je waardering
4