Antipasti met geroosterde octopus

5
Gemiddeld

Bereidingswijze

30 minuten kooktijd
120 minuten totale tijd

Octopus garen
Pel en snijd de uien in grove stukken. Spoel de octopus schoon onder koud stromend water en snijd de tentakels van het hoofd. Breng de octopus in een grote pan met de wijn, water, uien, laurier, peperkorrels en een beetje zout aan de kook. Leg een deksel op de pan, zet het vuur laag en gaar de octopus circa 75 minuten.

Siciliaanse salade
Schil de sinaasappels en snijd de partjes tussen de vliezen uit. Snijd de venkel met een mandoline in hele dunne ringen en pers de uitgesneden sinaasappels erboven uit. Pel en snijd de ui in dunne ringen. Meng de sinaasappelpartjes, venkel, ui en olijven en breng op smaak met olijfolie spray extra vergine en een beetje zout en versgemalen peper.

Octopus grillen
Haal de stukken octopus uit het vocht, dep droog en bestrijk met olijfolie. Gril de stukken octopus boven een gloeiend hete barbecue, ongeveer 3 minuten per kant tot ze een beetje knapperig zijn.

Pel de knoflook. Pureer voor de dressing de knoflook, peterselie, kappertjes, mayonaise, sap van de citroen en de olijfolie extra vierge met een staafmixer en breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper en meng door de octopus.

Serveren
Verdeel de vleeswaren, octopus en salade over bordjes en leg het brood erbij.

Ingredienten

10
Personen

Octopus

  • 4 grote uien
  • 1 kg octopus
  • 750 ml droge witte wijn
  • 250 ml water
  • 5 laurierblaadjes
  • 20 zwarte peperkorrels
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 bos bladpeterselie
  • 1 el kappertjes
  • 2 el mayonaise
  • 1 citroen
  • 100 ml olijfolie extra vierge

Siciliaanse salade

  • 4 sinaasappels
  • 1 kg venkel
  • 2 rode uien
  • 200 g zwarte olijven
  • olijfolie spray extra vergine
  • 1 focaccia

Vleeswaren

  • 160 g coppa nostrana
  • 160 g spinata romana
  • 160 g prosciutto crudo
  • 100 g groene olijven

Extra nodig

  • deegroller
  • bloem om te bestuiven
  • barbecue
  • kolen
  • Chinese mandoline
  • staafmixer
Geef je waardering
5