Hidde de Brabander

Ingredienten

8
Personen

Amandeldeeg

  • 270 g poedersuiker
  • 45 g amandelschaafsel
  • 360 g boter
  • 12 g zout
  • 3 vanillestokjes
  • 150 g ei
  • 720 g patentbloem

Karamelsaus

  • 50 g boter
  • 150 g witte basterdsuiker
  • 100 g slagroom

Frambozencompote

  • 400 g frambozen
  • 40 g kristalsuiker
  • 2 g agar agar

Chocoladebiscuit

  • 90 g patentbloem
  • 150 g ei
  • 80 g eidooiers
  • 180 g amandelspijs
  • 110 g boter
  • 3 g zout
  • 110 g pure chocolade - Madagascar 67,4%

Marshmallow

  • 500 g suiker
  • 200 g water
  • 100 g glucosestroop
  • 175 g eiwit
  • 12 g gelatine

Overige ingrediënten

  • Boter of bakspray voor invetten
  • verse frambozen
  • citroenschil
  • Verse kruiden bijv.: Honny cress, Atsina cress, Limon cress, citroenmelisse, munt of basilicum

Extra nodig

  • keukenmachine
  • Rolstok
  • Ronde bakvorm (doorsnede 18-20 cm)
  • Staande keukenmachine met garde
  • spuitzak
  • gasbrander

Bereidingswijze

Totale tijd: 2 uur

Deeg

Maal in de keukenmachine een broyage van de suiker en amandelen. Snijd de boter in blokjes en voeg toe. Snijd de vanillestokjes overlangs open, schraap het merg eruit en voeg het samen met het zout toe.  Mix en voeg nu in drie stappen het ei toe. Zeef de bloem en voeg toe. Draai tot een samenhangend deeg. Verpak in plasticfolie en leg een half uurtje in de koelkast. 

Verwarm de oven voor op 170°C. Rol het gekoelde deeg uit tot 2 millimeter dik. Bekleed de ingevette vorm ermee. Prik in met een vork. Bak circa 25 minuten in de voorverwarmde oven. Laat afkoelen. 

NB: Je hebt deeg over, maar dit kan je prima bewaren, vries het eventueel in.

Karamelsaus

Snijd de boter in blokjes. Laat de suiker in een droge pan met dikke bodem karamelliseren. Verwarm de room en voeg toe aan de karamel. Roer tot een gladde saus en voeg dan de koude boter toe. Laat afkoelen. 

Frambozencompote

Doe de frambozen met de suiker in een pan. Breng onder voorzichtig roeren aan de kook. Voeg de agar agar toe en laat drie minuten doorkoken. Giet het mengsel dun uit in een schaal (zodat het gauw afkoelt). 

Chocoladebiscuit

Verwarm de oven voor op 170°C. Zeef de bloem tweemaal. Doe de eieren in de kom en verbrokkel de amandelspijs erboven en klop de massa zeer luchtig in de keukenmachine. Smelt de boter met het zout en laat hierin de chocolade smelten.

Meng voorzichtig het spijsmengsel met het chocolademengsel. Spatel de bloem erdoor. Doe het beslag in een spuitzak. Verdeel karamelsaus over de gebakken bodem en spuit hierop het chocoladebeslag. Bak de taart circa 15 minuten in de oven. Laat afkoelen.

Marshmallow

Laat de gelatine 10 minuten weken in koud water. Kook in een pan de suiker met het water en de glucose tot 127°C. Klop de eiwitten op in de keukenmachine. Voeg al kloppend het warme suikerwater bij de eiwitten.  Knijp de gelatine uit en laat in een pan oplossen. Voeg toe aan het marshmallowmengsel. Klop tot het mengsel koud is.

Taart afmaken

Lepel de frambozencompote over de taart. Verdeel of spuit met een spuitzak het marshmallowmengsel erover. Brand het mooi af met de gasbrander. Decoreer met verse frambozen, kruiden en citroenschil.

Geef je waardering

96
Amandelchocoladetaart met karamel, frambozen en marshmallow