Het zijn vooral de Amerikaanse websites die claimen dat het opnieuw koken van water in een waterkoker 'ernstige gevolgen kan hebben voor de gezondheid'. Hier wordt gewezen naar giftige stoffen die in kleine hoeveelheden in ons drinkwater zitten. Deze zouden door verdamping geconcentreerder worden - en dus giftig. 

Klopt het wel? 

In ons drinkwater zitten inderdaad hele kleine hoeveelheden aan stoffen die als giftig worden beschouwd. Denk hierbij aan fluoride, arseen en nitraat. De laatste herkennen we nog uit dit artikel over bladgroenten. 

De knappe koppen bij Nu.nl kwamen echter tot de conclusie dat deze stoffen in véél te kleine hoeveelheden in ons drinkwater zitten om schadelijk te kunnen zijn. Zelfs wanneer het water meerdere malen wordt gekookt. Zo stelt de nieuwssite dat het pas gevaarlijk kan worden "wanneer iemand bereid is om 10.000 liter water in te koken voor elk kopje koffie of thee. Of water gebruikt dat al te zwaar vervuild is voor veilige menselijke consumptie". 

Je kunt dus zonder problemen overgebleven water in je waterkoker verwarmen. Wel is het de vraag of het niet lekkerder is om vers water te gebruiken - maar dat is een andere discussie.