Resistent zetmeel

Eerder schreven we al een artikel over hoe je pasta en andere zetmeelrijke producten kan tweaken waardoor ze gezonder worden. Dit heeft alles te maken met resistent zetmeel. Bij een banaan heeft dit specifieke zetmeel ook een functie - maar wordt op een andere manier getriggered.

Hoewel bananen over het algemeen gezond zijn, bevatten rijpe bananen van zichzelf behoorlijk wat suikers. ,,Dat is anders bij jonge bananen, die net geel zijn geworden'', beschrijft Tijn Elferink. ,,Net rijpe bananen bevatten, net als afgekoelde aardappelen en pasta, veel resistent zetmeel.''

Bloedsuikerspiegel

Waar normaal zetmeel kan zorgen voor een suikerpiek, en de welbekende 'sugar craving', - doet resistent zetmeel het tegenovergestelde. Resistent zetmeel gedraagt zich niet als suiker, maar als voedingsvezel: deze wordt niet tot nauwelijks opgenomen door het lichaam en zorgen voor een goede darmwerking. Daarnaast verminderen ze de risico's op diabetes en hart- en vaatziekten.

Glycemische index

Daardoor hebben net-rijpe bananen minder invloed op de bloedsuikerspiegel dan normale bananen. Dit kun je meten aan de hand van de Glycemische Index (GI). De GI van een product geeft aan hoe snel een voedinsgmiddel na het eten ervan de bloedsuikerspiegel laat stijgen. ,,De GI-waarde van een rijpe banaan is 60, terwijl de GI-waarde van een onrijpe banaan 'slechts' 30 is. Voor een gezond dieet kun je dus beter jonge bananen eten.

Het boek Kusje erop (ISBN: 9789400512597) bevat nog 69 andere gezondheidsmythes en is hier te bestellen