Toegevoegde geur- en smaakstoffen

Wie voor zijn gezondheid een mok warme thee zet kan beter wegblijven van zakjes, schrijven Elferink en Verhoeff. Dit wordt nader toegelicht door theesommelier Karin Kamman: ,,veel zakjes bevatten toegevoegde geur- en smaakstoffen''. Dat deze toegevoegde stoffen niet de gezondste keuze zijn wisten we al, maar bij theezakjes wordt er daarnaast ook suiker of plastic bolletjes toegevoegd. 

Suiker en plastic in theezakjes

Wat toegevoegde suiker of plastic in een theezakje te zoeken hebben? De toegevoegde geur- en smaakstoffen hechten blijkbaar slecht aan theebladeren. Daarom wordt er volgens Kamman een drager toegevoegd: ,,suiker of plastic bolletjes.'' Wanneer je een theezakje zou openknippen zul je het zien zitten.

Losse thee

Je kunt daarom het beste losse theebladeren gebruiken. Voor een optimale smaak moet je de thee daarnaast niet te warm zetten. ,,Gebruik voor groene thee, water van hoogstens 80°C. De bittere stof, cafeïne komt pas rond de 80°C graden vrij.'' Meer weten over thee? Eerder schreven we al over de hoeveelheid cafeïne in groene en zwarte thee, en de vermeende rustgevende werking van kruidenthee.

Het boek Kusje erop (ISBN: 9789400512597) bevat nog 69 andere gezondheidsmythes en is hier te bestellen