Een gortdroge cake gefabriceerd? Jammer, maar alles is te fixen. De boosdoener kan zijn: te veel droge ingrediënten die vocht absorberen zoals bloem, maizena, baking soda of cacao. Een ander probleem kan zijn dat de cake te lang in de oven heeft gezeten. 

Droge cake? Oplossing 1:

Een beetje uitgeschoten? Dat is funest. Begin opnieuw en meet de droge ingrediënten precies af. 100 gram bloem is 100 gram bloem - en dus niet 126. Of 145. Want dat is naar beneden afgerond nog steeds 100.

Droge cake? Oplossing 2:

Bak de cake niet te lang. Het kan zijn dat het recept niet volledig past bij jouw oven. Blijf daarom, ondanks de beschreven baktijd, altijd opletten. Indicatoren dat de cake klaar is: 1. De cake trekt iets weg van de cakevorm. 2. De cake 'springt terug' wanneer je hem indrukt. Let ook op de bakvorm die je gebruikt. Een hoge smalle bakvorm geeft een ander resultaat dan een lage bakvorm met een flinke diameter. En veel beslag heeft een langere baktijd nodig dat weinig beslag. Veel om op te letten, dus.

Geef niet op. Bak een recept een paar keer en pas steeds iets aan. Totdat het recept perfect is voor jouw oven en bakvorm. Succes met het bakken!