Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Het gaat om de Pure Ambacht Filet Americain Sweet Onion met een houdbaarheidsdatum van 13-11-2019, zo meldt Dirk op de eigen site. Klanten kunnen na consumptie ziek worden, waarschuwt de keten. Ook Dekamarkt waarschuwt klanten deze filet americain niet te eten.  

Wie het product in huis heeft, kan het terugbrengen naar de winkel. Dirk geeft klanten hun geld terug, ook zonder aankoopbon. De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) heeft zowel de melding van Dirk als van Dekamarkt op de site gezet. 

Het eten van een product met de listeriabacterie kan, indien niet door en door gegaard, milde griepachtige verschijnselen tot gevolg hebben binnen 1 tot 90 dagen, aldus de autoriteit. ‘Het kan leiden tot een gevaarlijke infectie bij heel jonge kinderen, ouderen en mensen met een lage weerstand. Bij zwangere vrouwen kan een besmetting met listeria leiden tot het overlijden van het ongeboren kind.’ Wie gezondheidsklachten heeft, kan het best aankloppen bij de huisarts. 

Listeria bracht de gemoederen begin oktober in beweging toen bleek dat listeria was aangetroffen bij de producten van vleeswarenbedrijf Offerman in Aalsmeer. In de afgelopen maanden werden zeker twintig mensen ernstig ziek na het eten van het besmette vlees, drie personen overleefden het niet en een vrouw kreeg een miskraam.