Filet americain wordt gemaakt van verschillende kruiden, worcestersaus, mayonaise en rauw rundvlees. En precies dit laatste bestandsdeel is waarom niet iedereen het mag eten. Rauw vlees kan de parasiet Toxoplasma gondii bevatten die de ziekte toxoplasmose veroorzaakt.

Ongeveer 750 mensen worden jaarlijks ziek van toxoplasmose. Bij een verminderde weerstand is dat gevaarlijk. Circa de helft van de ziektegevallen komt door het eten van vleesproducten, waaronder filet americain.

RIVM onderzoekt verschillende soorten vlees. ,,Uit ons onderzoek blijkt dat het verbeteren van de hygiëne op bijvoorbeeld varkensbedrijven niet leidt tot vermindering van maatschappelijke kosten, maar het rauwe vlees eerst langdurig en tegen de goede temperatuur invriezen wél”, zegt RIVM-zorgonderzoeker Anita Suijkerbuijk. ,,Dat kan ook thuis.”

Het liefst wil Suijkerbuijk dat vleeswarenproducenten hun producten standaard invriezen, voordat ze in de schappen van de supermarkt belanden. Dat gebeurt vaak al met bijvoorbeeld hamburgers. ,,Ook vanwege andere ziekteverwekkers kunnen zwangere vrouwen beter geen rauw vlees eten.” 

Wat zijn de klachten?

Niet iedereen wordt ziek na een toxoplasma-infectie. Bij het merendeel van de geïnfecteerde mensen geeft het weinig, tot geen klachten. Bij mensen met een verminderde weerstand of met een ernstig onderliggend lijden kan het echter gevaarlijke gevolgen hebben. De parasiet brengt extra risico's met zich mee voor zwangere vrouwen, daarom wordt dit product voor hen veelvuldig afgeraden om te eten. Zo kan een infectie leiden tot miskramen, vroeggeboorten en aangeboren hersen- en oogafwijkingen bij het kind. Alle redenen om het huidige voedseladvies serieus te nemen. 

Onderzoek RIVM

In een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE wordt gesteld dat een besmetting voorkomen kan worden wanneer risicovolle vleesproducten (waaronder filet americain) minimaal 48 uur bij zo’n minus 12 graden worden ingevroren. De parasiet overleeft niet onder deze extreme temperatuur. 

In het onderzoek wordt een kosten-batenanalyse gemaakt van het invriezen van risicovolle vleeswaren. Naar schatting kan er een winst gemaakt worden van 10 á 30 miljoen euro door het vermijden van zorgkosten van de chronische gevolgen van een toxoplasma-infectie.

Voedseladvies

Dit onderzoek van RIVM wijst erop dat er een manier is om deze parasiet te bestrijden. Toch zou er nog meer onderzoek gedaan moeten worden om dit te bekrachtigen. Tot die tijd wordt het eten van rauwe vleesproducten blijvend afgeraden voor zwangeren en mensen die al verzwakt zijn, bijvoorbeeld door een ziekte.