Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Hier vind je meer culinair nieuws

Goedgekeurde voedingsmiddelen 

De wetenschappers keken naar zoetstoffen als aspartaam, saccharine, sucralose, neotaam, advantaam en acesulfaam kalium. Daarnaast onderzochten ze tien voedingssupplementen met zoetstoffen erin. Hun bevindingen publiceerden zij in het vakblad Molecules. Het gaat om voedingsmiddelen die zijn goedgekeurd in de Verenigde Staten en Europa.

E.coli-bacteriën 

Het waren de e.coli-bacteriën (poepbacteriën) in de darmen die toxisch regeerden als ze werden blootgesteld aan zoetstoffen. Het ging om concentratie van 1 milligram per milliliter van de zoetstoffen. Omdat de bacteriën waren behandeld, lichtten ze op als ze toxisch reageerden. De onderzoekers maten de lichtsterkte om de mate van giftigheid te bepalen. 

Lees ook: 9 mythes over ons eten (die je vanaf nu echt niet meer moet geloven)

Gezonde darmbacteriën

Het onderzoek levert volgens professor Ariel Kushmaro van de Israëlische universiteit weer bewijs dat consumptie van kunstmatige zoetstoffen de darmwerking tegenwerkt. Dit kan volgens de professor zorgen voor veel verschillende soorten gezondheidsproblemen, zegt hij tegen de Times of Israel. Gezonde darmbacteriën zijn in toenemende mate gelinkt aan welzijn en zouden zorgen voor een goede regulatie van de hormonen, een goede opname van voedingsmiddelen en vertering. Ook zouden ze een bijdrage leveren aan een betere werking van het immuunsysteem.

Kunstmatige zoetstoffen zitten in talloze voedingsmiddelen en suikervrije dranken. Veel mensen krijgen ze binnen zonder het te weten. 

De zoetstoffenindustrie 

De zoetstoffenindustrie meldt op de site Kunststoffen.nl dat een nieuwe stof alleen mag worden gebruikt voor voeding na uitgebreid onderzoek en dat laagcalorische zoetstoffen tot de meest onderzochte stoffen behoren. Als er nieuwe inzichten zijn, leidt dat soms tot een aanpassing van het advies voor de 'aanvaardbare dagelijkse inname' van die stof. Dat gebeurde in 2004 voor de stof cyclamaat.