Smoked eggs?

De naam geeft het al weg: de eieren worden voor verkoop gerookt. Er wordt hier gebruik gemaakt van 'koud roken', een proces waarbij verse eieren worden blootgesteld aan koude rook. De rook trekt in de schaal en geeft het ei een vol, maar subtiel aroma. De techniek is overgewaaid uit Australië.

Hoe te gebruiken

Omdat de eieren dus nog rauw zijn, kun je zo op dezelfde manier bereiden als anders. Door een omelet, gepocheerd op een broodje of als basis voor een saus. Jumbo is de eerste supermarkt in Nederland die de eieren gaat verkopen. Volgens de supermarktketen komt de smaak vooral goed tot zijn recht in simpele gerechten. 

Houdbaarheidsdatum

Behalve de smaak, veranderd ook de houdbaarheidsdatum van een ei. Een gerookt ei is een stuk langer houdbaar dan een normaal ei, wat voedselverspilling tegengaat. Uit Australisch onderzoek is gebleken dat een gerookt ei op kamertemperatuur na 18 weken bijna geen bacteriën bevat. Daar, waar een normaal ei al de 20 miljoen bacteriën aantikt.